Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Prada, 40 anys d’història

Diari de Balears - GLÒRIA JULIÀ. Prada 25-Ago-2008

Cultura | Cultura
Prada, 40 anys d’història
La Universitat Catalana d’Estiu clogué ahir deu dies d’intensa activitat i amb una important participació, la majoria provinent de les Illes Balears
Glòria Julià | 25/08/2008 | Vistes: 34
Valoració

* Currently rated 0 star(s) on 5
* Rate it 1 stars
* Rate it 2 stars
* Rate it 3 stars
* Rate it 4 stars
* Rate it 5 stars

La Universitat Catalana d’Estiu va celebrar ahir l’acte de clausura, després de deu intensos dies. Hi participaren el rector de la UCE, Joandomènec Ros, qui anuncià que deixa el càrrec després de set anys.

A l’esdeveniment també hi assistí l’artista que ha fet el cartell d’aquesta edició, Perejaume, com també l’antic batle de Prada Joan F. Denis i el conseller d’Educació de la Generalitat, Ernest Maragall. Tant Ros com Denis es mostraren molt emocionats de clausurar aquesta XL edició, que enguany ha tingut una participació molt superior a la dels altres anys, amb més de 900 persones. El rector es mostrà molt satisfet i qualificà la UCE d’aquesta edició de "memorable", per la quantitat i la qualitat dels cursos i la gran acollida que ha tingut, alhora que expressà el seu agraïment a totes les institucions que la fan possible. Ros recordà Pompeu Fabra i Pau Casals com a figures cabdals de la cultura catalana, ja que ambdós patiren l’exili a Prada.

Denis féu un discurs amb una forta càrrega emotiva i acabà amb el crit de "Visca la cultura catalana i visquen els Països Catalans", fet que provocà que tots els assistents s’aixecassin de la cadira amb gran ovació de mamballetes.

Perejaume, per la seva banda, dedicà els seus mots a la reivindicació de la llibertat de l’art, al mateix temps que mostrà la seva satisfacció d’haver fet el cartell de la XL edició. Val dir que per celebrar els 40 anys d’aquesta universitat d’estiu s’ha editat un extens llibre que recull fotografies històriques, en què es poden veure personatges com Guillem d’Efak, entre molts d’altres.

La presència de persones de les Illes enguany ha estat molt important. A més de Josep Costa, Martí Martorell, Neus Prats, Antoni Serra i Joan Mir, també s’han pogut sentir les veus de Gabriel Bibiloni, amb un curs d’antroponímia; Nicolau Dols, amb el seminari Problemes per a la fixació d’una pronúncia estàndard del català; Caterina Valriu, que parlà de les llegendes del rei Jaume I; Joan Moll, amb curs sobre els músics mallorquins; Miquel Ametller, que explicà el glosat menorquí; Damià Andreu, que parlà sobre "Jumla"; Sebastià Serra, qui participà en un debat sobre Pensar el catalanisme del segle XXI; Joan Alegret, amb una aportació sobre Mercè Rodoreda, a més de músics com Antoni Nicolau, S’Albaida, Projecte Mut, etc.

Des de les Illes, també arribà una exposició dels mapamundis de Jafudà Cresques i una sobre l’Arxiduc Lluís Salvador.

La darrera vesprada de la universitat va estar protagonitzada per l’Orquestra Simfònica de Joves Intèrprets dels Països Catalans, que va fer un concert a l’església de Sant Pere de Prada i que va tenir, com cada any, un èxit espectacular fins al punt que no hi havia cadires buides dins l’església. L’orquestra està dirigida per la batuta de Salvador Brotons. Els músics interpretaren peces dels mallorquins Baltasar Samper o Joan Martorell. Enguany, però, també gaudiren de la participació del pianista Miquel Estelrich. L’OSJIPC cobreix la plantilla seguint criteris d’equilibri territorial, fet que suposa la participació d’un gran nombre d’illencs.

Diari de Balears - GLÒRIA JULIÀ. Prada

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/Cultura/p...

Més sobre Universitat Catalana d'Estiu (132)