Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El nou navegador de Google, Chrome, apareix també en català

Vilaweb 3-Set-2008


Google Chrome, el nou navegador d'internet de Google, ja es pot descarregar gratuïtament en una quarantena d'idiomes, incloent-hi el català. Encara es troba en fase de proves i no funciona sinó amb sistemes operatius Windows, encara que hi ha previst de llançar-ne aviat versions per a Mac i Linux. Els responsables de Google asseguren que no és pas un simple navegador, sinó una 'plataforma moderna per a pàgines i aplicacions web', feta expressament per a la xarxa tal com és avui.

També asseveren que és més eficaç i ràpid, amb les aplicacions web, que no pas els competidors.

Les novetats de Google Chrome s'expliquen a fons en un còmic que podeu llegir en línia. Una de les diferències més destacades respecte de força navegadors és que Chrome tracta cada pestanya per separat, de manera que, si n’hi ha cap que falla, es pot tancar sense haver de plegar el navegador. Des del punt de vista gràfic, una de les novetats que crida l'atenció és que les pestanyes s'instal·len a dalt i no a baix, com fan molts navegadors.

Google Chrome incorpora també serveis de Google com el GMail o el Calendar; inclou la tecnologia de cerca de Google que possibilita, per exemple, de cercar entre les webs visitades sense necessitat de fer-ne un favorit; també conté un motor java capaç d'interpretar les aplicacions web amb més rapidesa i eficàcia, i bloca totes les finestres emergents i les agrupa en una icona a la part de sota del programa per si l'internauta en vol veure cap. Finalment, presenta alguns sistemes de seguretat per a evitar, tant com sigui possible, que programes maliciosos puguin modificar el sistema operatiu o els documents de l’usuari.

Segons Daren Fisher, un dels responsables del programa, Google Chrome s’ha fet pensant en els usuaris que tenen el navegador obert durant molta estona amb tot de pestanyes obertes i d’aplicacions funcionant alhora. Per això necessita menys memòria que no molts navegadors, quan fa molt que funciona, i és especialment eficaç amb els processadors de doble nucli.

Més tensió entre Google i Microsoft

Sundar Pichau, un dels directius de Google, diu que han desenvolupat el navegador perquè, de tant treballar amb navegadors, van començar a pensar com hauria de ser un navegador fet amb els millors elements que poguessin trobar. Ara, el fet és que aquest navegador és una nova amenaça a Microsoft, gairebé una declaració de guerra. Google ja tenia un acord per a finançar el navegador Firefox, que ja fa temps que, a poc a poc, incessantment, va captant usuaris d'Internet Explorer; i fa pocs dies Google el va renovar fins el 2011. Però el nou navegador, que pot esdevenir força popular, tenint en compte el pes que té Google a la xarxa, és un nou motiu de batalla entre totes dues companyies.

Microsoft va obrir un cercador, el Live Search, per fer la competència a Google, i aquest fa ombra al Microsoft Office amb editors de documents, presentacions i fulls de càlcul en línia. El GMail també ha arrossegat alguns dels antics usuaris del servei Hotmail de Microsoft i totes dues companyies tenen programes competidors de missatgeria instantània i cartografia per satèl·lit, etc. Un dels últims intents de Microsoft per superar Google va ser l'oferta de compra de Yahoo!, que no va tenir èxit. Chrome és, doncs, una passa més en la competència entre aquestes dues empreses.


Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idc...

Més sobre Productes en català (90)