Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Salvar Travian.cat

Vilaweb - El Punt - EDUARD BATLLE. Barcelona 29-Oct-2008

dimecres, 29 d'octubre de 2008
>
Salvar Travian.cat

Usuaris d'aquest web d'estratègia es mobilitzen per evitar el tancament de la versió catalana

la contra

EDUARD BATLLE.
Els soldats catalans que juguen al portal Travian.cat s'han rebel·lat contra el propi sistema i han passat a l'atac per evitar el seu tancament. La versió catalana d'aquest joc web d'estratègia tancarà en els propers dies perquè l'empresa alemanya que l'ha creat, Travian Games, ha anunciat que no li és rendible. I els prop de 2.000 usuaris registrats (ahir n'eren 1.952) no hi podran continuar jugant, un any després de la seva creació. Precisament, de jocs web d'estratègia n'hi ha molts a la xarxa, però que s'hi pugui jugar en català n'hi ha molt pocs, segons els usuaris catalans que s'hi han registrat.

Per evitar el tancament i pensant a salvar la versió catalana del joc, els usuaris de Travian.cat han començat a enviar correus electrònics a la seu de l'empresa –en català i alemany– i estan disposats a promoure una campanya mediàtica per evitar el tancament d'aquest web. El català és una de les 33 llengües en les quals s'hi pot accedir i, precisament, Engràcia Casellas, una de les jugadores, destaca l'avantatge de poder-hi jugar i fer-ho en català. «M'hi vaig apuntar perquè vaig llegir en un web que sortia una nova versió en català del Travian, i això em va animar a jugar. I volia fer-ho en català per relacionar-me amb gent d'aquí, perquè vaig pensar que seria més divertit.» Tal com així ha estat, ja que una trentena de jugadors es van trobar aquest cap de setmana passat en una casa de colònies de Pujals dels Cavallers, a Cornellà del Terri, per passar a la realitat després de la relació virtual a través del canal xat del web. Dos dies de relació i al mateix temps de continuar jugant gràcies a la connexió sense fils (Wi-Fi).

L'Engràcia Casellas, que és de Cassà de la Selva, té 48 anys i és mestra de català a secundària, està entusiasmada amb aquest joc. L'enganxa –«per això has de vigilar»– i el recomana, i alhora admet que li agrada relacionar-se amb «gent d'aquí» a través del joc. El seu avatar és colometa blanca i n'ha conegut d'altres de Cornellà del Terri i, fins i tot, de catalans que hi juguen des de l'estranger. Com l'informàtic de Calella Salvador Constans, que ara viu als Estats Units (Tennesse). «L'avantatge per ser jugador és que no has de pagar res, però això també és un inconvenient, ja que si no hi ha gaires usuaris registrats, suposo que el portal no surt a compte o bé no hi guanyen el que voldrien», afegeix Casellas, que lamenta que «algú hagi decidit no renovar la versió.cat» i no descarta arribar «fins als polítics» per mirar de trobar «la manera» d'evitar el tancament.

De webs d'estratègia d'aquestes característiques, n'hi ha moltes a la xarxa, però molt poques en català. L'encarregat de fer la traducció a la nostra llengua va ser en Roger, i El Travian és un joc que introdueix el jugador en un món virtual amb milers de jugadors i en què governes un llogaret, que s'ha d'ampliar. I a mesura que els usuaris van coneixent gent, van fent aliances. Precisament, un grup d'uns dos-cents catalans han creat una aliança de bandolers que està situada a les Guilleries i que tenen com a lema el bandoler català conegut com en Serrallonga.

En concret, el Travian se situa a l'edat mitjana i té com a objectiu que cada jugador gestioni tan bé com pugui els seus dominis i alhora s'imposi militarment als seus veïns. Els participants en destaquen el seu disseny i la facilitat per recrear ambients medievals a l'estil dels populars Astèrix i Obèlix. O sigui, que no hi ha víctimes ni destrosses visibles, però sí conquestes de poblats a través de la interacció en línia amb altres avatars. El repte és acabar construint una meravella, que seria com una torre de Babel, però ara la conquesta més important es disputa fora del joc: és real i no virtual.
Vilaweb - El Punt - EDUARD BATLLE. Barcelona

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/notici...

Més sobre Productes en català (90)