Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Thomàs acusa al PP de trencar el consens per la llengua per primer pic en 30 anys

Diari de Balears - Agències 7-Abr-2009

Balears | Política
Thomàs acusa al PP de trencar el consens per la llengua per primer pic en 30 anys
Agències | 07/04/2009 | Vistes: 119
Valoració

* Currently rated 5 star(s) on 5
* Rate it 1 stars
* Rate it 2 stars
* Rate it 3 stars
* Rate it 4 stars
* Rate it 5 stars

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha acusat avui el PP de trencar per primera vegada el consens polític sobre la llengua de la comunitat “de més de 30 anys” i de convertir-la en un instrument de conflicte polític.

El responsable de Salut del Govern ha llançat aquest retret als populars en resposta a les crítiques realitzades per la diputada del PP Carmen Castro, en la ronda de preguntes de control a l'executiu balear en el Parlament, on ha lamentat que Thomàs gestioni el seu departament “d'esquena als professionals sanitaris i a la societat”.

Segons el parer de la diputada popular, en crear un decret que estableix l'obligatorietat el coneixement del català per al sector sanitari públic de les illes “sols ha provocat un nou problema que se suma a les llistes d'espera i a la falta d'especialistes i metges” que pateixen les illes.

La diputada popular ha advertit que el decret “està mal redactat i és totalment innecessari” i ha denunciat que el conseller s'ha vist obligat a fer-lo per acontentar els seus socis de govern i ha anteposat els seus interessos als dels ciutadans”.

“Retiri el decret abans que sigui massa tard i si no, es retiri vostè”, li ha etzibat la popular al conseller de Salut, que ha defensat la necessitat d'aquesta nova norma com una fórmula d'adaptar la regulació sobre la llengua “aprovada al seu dia pel PP” a un sector amb una realitat concreta.

Segons Thomàs, aquest decret el que fa és adaptar la legislació lingüística de les illes a la Sanitat de manera que en lloc d'exigir un nivell C de català acreditat -tal com marca la llei per a tots els treballadors del sector públic a les illes- demana sol un nivell B.

“Aquest decret no exclou ningú, és flexible”, ha insistit el conseller, qui ha rebutjat les acusacions del PP que amb aquesta norma ha creat malestar en la societat, ha tret al carrer a milers de professionals i diverses desenes -en concret 39 a Eivissa- ja han manifestat per escrit la seva voluntat d'abandonar les illes.

Ni en la sanitat ni a Balears, segons Thomàs, no hi ha “cap conflicte amb la llengua” i ha recordat que el decret respon a la convocatòria per part de la Conselleria de la primera Oferta d'Ocupació Públic (OPE) que permetrà donar estabilitat a 4.000 llocs de treball en la sanitat de les illes.
Diari de Balears - Agències

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/Balears/t...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)