Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Més embulls amb la llengua

Diari de Balears - Lluís Planas 15-Abr-2009

Balears | Política
Més embulls amb la llengua
El PP proposa ara desenvolupar la llei estatal sobre el personal sanitari perquè el català no sigui un requisit. És el que ha fet, en part, el decret del Govern segons la normativa vigent, amb resultat contrari
Lluís Planas | 15/04/2009 | Vistes: 72
Valoració

* Currently rated 0 star(s) on 5
* Rate it 1 stars
* Rate it 2 stars
* Rate it 3 stars
* Rate it 4 stars
* Rate it 5 stars

Les distintes iniciatives del PP balear en contra de l’exigència de coneixements elementals en llengua catalana per accedir a un plaça de l’oferta pública de treball en el sistema sanitari de Balears continuen propiciant un seguit d’embulls entorn de la qüestió lingüística. Els populars anunciaren ahir que presentaran una proposició no de llei en el Parlament per instar el Govern a desenvolupar la llei estatal de l’estatut marc del personal sanitari que, segons ells, permetria que l’acreditació del català fos tan sols un mèrit i no un requisit, com reclama el partit de l’oposició.

La qüestió és que el que proposà ahir el PP és just el que ha fet, en part, la Conselleria de Salut i Consum del Govern amb el seu recent decret a partir de la normativa vigent, però amb resultat contrari. L’article 30.2 de la llei estatal esgrimida pel populars diu sobre la selecció del personal sanitari: "Els procediments de selecció, els seus continguts i proves s’adequaran a les funcions a desenvolupar en les corresponents places incloent, en el seu cas, l’acreditació del coneixement de la llengua oficial de la respectiva comunitat autonòma en la forma que estableixin les normes autonòmiques d’aplicació".

I això és el que fa el decret del Govern aprovat el passat 27 de març, que en la seva exposició de motius cita l’esmentat l’article, perquè precisament és allò que determina que cal una regulació de l’exigència de coneixements de la llengua oficial. En aplicació de totes les previsions legals autonòmiques vigents en la matèria –Estatut d’Autonomia, Llei de normalització lingüística, Decret 100 i Llei de funció pública, entre d’altres–, la Conselleria de Salut ha regulat l’acreditació dels coneixements de català amb tot un seguit d’excepcions per les peculiaritats del personal sanitari.

No obstant això, les portaveus parlamentàries del PP en matèria de sanitat, les diputades Aina Castillo i Carmen Castro, sostingueren ahir que sense un desenvolupament autonòmic complet de la llei estatal del personal sanitari, que el Govern no ha fet, ara existeix un "buit legal" que permet que l’Executiu pugui regular l’exigència lingüística "de manera opcional". L’estratègia popular segueix una línia marcada pels dos vots particulars en contra que el decret rebé al Consell Consultiu. L’exconsellera Aina Castillo mantingué així que "és fals que el Govern s’hagi vist obiligat a exigir el català com a requisit als professionals sanitaris només d’acord amb la normativa vigent", com ha declarat el conseller de Salut, Vicenç Thomàs.
Diari de Balears - Lluís Planas

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/Pol%C3%AD...

Més sobre Iniciatives lingüístiques del PP, C's i alguna del PSOE (645)