Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Més suport als perseguits

Diari Avui - Ada Castells 16-Abr-2009


El PEN Català reclama més suport institucional per als escriptors refugiats en els preliminars de la 4a assemblea general de la xarxa de ciutats refugi ICORN
Més suport als perseguits
Ada Castells
Dolors Oller, Josep Maria Terricabras i Salem Zenia a la seu del PEN Català de l'Ateneu Barcelonès

Dolors Oller, Josep Maria Terricabras i Salem Zenia a la seu del PEN Català de l'Ateneu Barcelonès
FRANCESC MELCION

Barcelona, a través del PEN Català, és una de les ciutats de la xarxa d'acollida d'escriptors perseguits ICORN. Ho és des del principi, ara fa quatre anys, i ho continua sent malgrat els entrebancs i el poc suport institucional. Tal com remarca la presidenta del PEN, Dolors Oller: "Els nostres polítics i gestors tenen altres feines prioritàries". El seu suport a la xarxa solidària de protecció dels escriptors no té res a veure amb el d'altres latituds: "A Noruega, l'ICORN compta amb deu ciutats i el suport directe del ministeri d'Afers Estrangers, que facilita l'entrada dels escriptors al país", afirma Raffaela Salierno, responsable de la xarxa per part del PEN Català. "A Dinamarca fins i tot van canviar la Constitució perquè fos possible crear ciutats refugi", rebla Carme Arenas, secretària general del PEN Català.

Aquí, Salem Zenia, el poeta amazic que des de fa un any i mig està refugiat a Barcelona, "ha d'anar amb un visat d'investigador perquè els interessos econòmics de l'Estat amb Algèria no ens han permès tenir res més", comenta Salierno.

Zenia és un exemple d'integració i en un català acabat d'aprendre explica que s'ha sentit molt ben acollit: "M'he trobat amb un lloc on se m'entenia perquè la situació catalana té a veure amb la del poble amazic. Allà no se sap res de Catalunya i jo ara ho puc explicar".

Malgrat els avantatges d'intercanvi cultural que suposa la xarxa ICORN, Europa juga a l'ambigüitat: Carlos Aguilera, escriptor cubà, està refugiat a Frankfurt amb una beca i no hi pot treballar; els autors iraquians que han hagut de fugir no poden passar de Síria. El PEN porta 900 casos d'escriptors perseguits, empresonats i assassinats. La xarxa ICORN només compta amb una quarantena de ciutats.

Es preveu que a Barcelona, en la celebració de la quarta assemblea, del 20 al 22 d'abril, es reforci l'eficàcia de la xarxa amb l'aprovació dels estatuts. Les ciutats no poden allargar l'acollida més enllà de dos anys i la xarxa és necessària per no abandonar l'escriptor a la seva sort si la situació al seu país no li permet el retorn. A Barcelona també està prevista una ampliació inusual de l'ICORN amb la presència de l'escriptor Russell Banks, representant de l'entitat que fa aquest paper als Estats Units. Es preveu una fusió amb les universitats nord-americanes que acullen escriptors.

En clau interna també s'han fet progressos, encara que molt relatius: Sant Cugat va decidir en un ple convertir-se en ciutat refugi, però ha aparcat la concreció de la iniciativa per falta de diners, ja que les ciutats han d'oferir un pis i un salari a l'escriptor acollit i a la família, si escau. Palma, en canvi, ja ho té més en marxa i sembla que s'adherirà a aquesta iniciativa europea que va sorgir de les cendres del Parlament d'Escriptors, creat arran de la fàtua dictada contra Salman Rushdie.

Drets lingüístics

Aprofitant l'avinentesa, del 20 al 22 d'abril el PEN Català també ha organitzat la trobada dels representants internacionals d'un dels seus comitès, el de traduccions i drets lingüístics, que presideix, des del setembre del 2008, Josep M. Terricabras. En aquesta ocasió es posarà l'accent en els drets dels traductors i es continuarà treballant perquè "l'ONU accepti que els drets lingüístics siguin drets humans, encara que els organismes internacionals sempre són difícils d'excitar", explica un Terricabras convençut que "la traducció és el mitjà perquè el medi que és la llengua en què plorem, riem, fem poesia i resem pugui sobreviure".

Atret per aquesta doble convocatòria, aquests dies previs a Sant Jordi desfilarà per Barcelona el premi Nobel Derek Walcott, encarregat el 22 de fer una lectura comentada del seu darrer llibre al Palau de la Generalitat.

* Imprimir
* Enviar
* Agregar

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 40. Dijous, 16 d'abril del 2009

Paraules clau: Pen, Català, Icorn, Xarxa, Barcelona, Escriptors, Ciutats, Suport, Drets, Terricabras

Diari Avui - Ada Castells

Origen


http://paper.avui.cat/article//cultura//...

Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)