Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La senzillesa de Georgi no convenç

Bon Dia 12-Mai-2009

La senzillesa de Georgi no convenç Imprimeix
Nacional // Cultura
Escrit per Anna Burgstaller
Dimarts 12, Maig de 2009 23:46

Ni la màgia del número 7 ni comptar amb una cantant coneguda. La posada en escena de Susanne Georgi, una de les més senzilles –considerant que l’escenari de l’Arena de Moscou és el més gran de la història del Festival d’Eurovisió– no va convèncer els teleespectadors, que van votar per via SMS els països que han passat a la gala final del certamen.
La primera semifinal, que va ser retransmesa per Andorra Televisió, amb la locució en directe de Meri Picart des de Moscou, es va convertir de nou en un desengany per a RTVASA, que patia per sisè any consecutiu la derrota i es quedava amb les ganes de trepitjar l’escenari el dia 16 de maig. Sembla, doncs, que es confirma el fet que sense els vots d’Espanya, el Principat encara ho té més difícil per passar.

La gala
Com si d’un conte de fades es tractés, va aparèixer una estructura en forma d’au que transportava les germanes Tolmachevy fins al centre de l’escenari, on les esperava un arbre amb les banderes de tots els països que participen a Eurovisió. Les Tolmachevy (bessones i cantants de la ciutat russa de Kursk, que van guanyar el Festival d’Eurovisió Infantil l’any 2006 a Romania) introduïen una clau i donaven així el tret de sortida a la primera semifinal, que aquest any presentaven la model Natalia Vodyanova i el presentador Andrey Malakhov.

Els participants
El país encarregat d’obrir la semifinal d’ahir va ser, com ja va passar l’any passat, Montenegro, que va deixar pas, a través de bons ritmes i una cançó força moguda, a la posada en escena de la República Txeca, una de les propostes més divertides d’aquesta edició, protagonitzades per Gypsi, també anomenat Supergypsi, que omplia l’escenari de còmics i es convertia en l’actuació més friqui de la nit. Bèlgica i la seva paròdia d’Elvis Presley va ser el tercer país a sortir a escena a través d’un espectacle al més pur estil rockabilly dels anys 50. Bielorússia sorprenia amb una posada en escena força potent, després de la qual els teleespectadors van poder veure l’aposta de Suècia, amb la veu de Malena Ernam. Armènia, amb un sorprenent vestuari i uns sons força ètnics, deixava pas al tall publicitari de la gala, que es reprenia amb Susanne Georgi. Com ja s’havia pogut veure en els assajos dels darrers dies, va apostar per una coreografia senzilla en què el número set lluïa damunt del seu vestit dissenyat per Flavio.
Suïssa va ser una de les grans favorites de la nit. A l’inici de l’actuació el fons de l’escenari era el d’una ciutat que al cap de pocs instants es convertia en un fons de muntanyes nevades. Fons vermell amb papallones blanques per a l’espectacular turca Hadise, que va protagonitzar una enèrgica posada en escena, i l’espectacle es va convertir en un dels més aclamats pel públic masculí. Israel arribava en desena posició, i per primera vegada portava dues noies Noa (jueva) i Mira (palestina), que sortien a escena amb un clar missatge: The most be another way. Tot seguit va aparèixer Bulgària amb la peça Illusion, interpretada per Kassimir Avramov, una tenor coneguda al seu país que portava una barreja de pop i òpera. En dotzè lloc actuava Islàndia, que va presentar la seva proposta Is it true?, una de les poques balades de la nit.
El grup Next Time, format l’any 2008 i que té un gran èxit al seu país, es convertia en el representant de Macedònia. The balkan girls feia moure l’esquelet de la mà d’Elena Gheorghe, la proposta de Romania d’enguany.
Quatre discos d’or tenen els finlandesos Waldo’s People, un dels grups més aplaudits pel públic aplegat ahir a la primera semifinal. Arribava el torn de Portugal, una altra de les actuacions que des d’Andorra se seguien amb més entusiasme. Va ser protagonitzada per Flor-de-Lis amb la cançó Todas as ruas do amor, un so basat en la música tradicional lusitana.
Malta, la representant del qual era Chiara, que va interpretar una balada titulada What if we?, deixava pas a la darrera actuació de la nit. Així, en 18è lloc Bòsnia i Hercegovina, amb la cançó Bistra Voda, tancava la primera gala de semifinals del Festival d’Eurovisió 2009. Un certamen que ha causat sensació pels preparatius del país amfitrió, que s’ha gastat 20 milions de dòlars en un escenari que no ha deixat indiferent ningú.
Acabada la primera semifinal, dijous serà el torn dels altres països que també han de competir per passar a la final. En concret seran dinou els països que actuaran demà passat a l’escenari Arena de Moscou en la que serà la segona semifinal del Festival d’Eurovisió. La final se celebrarà dissabte.
Bon Dia

Origen


http://www.bondia.ad/index.php?option=co...

Més sobre El català a Eurovisió (43)