Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un miler de persones a la manifestació a Saragossa a favor del català i l'aragonès

El Racó Català 17-Mai-2009


Un miler de persones a la manifestació a Saragossa a favor del català i l'aragonès
Diumenge, 17 de maig de 2009 a les 20:00
Informa: Guillem

Societat
mani-saragossa-llei-llengues-trilingue_59.jpegAproximadament un miler de persones es van manifestar ahir a Saragossa convocats per la coordinadora "Aragó Trilingüe" per reivindicar l'aprovació d'una Llei de Llengües de l'Aragó que protegeixi el català i l'aragonès, que actualment es troben en inferioritat jurídica respecte del castellà. Encapçalava la marxa la pancarta "Aragó és trilingüe" en català, aragonès i castellà, i el lema "Per la igualtat de les tres llengües, Llei de Llengües ja!" en castellà.

Durant la marxa es van cantar lemes a favor de la cooficialitat del català i de l'aragonès, així com altres que feien referència a la Llei de Llengües i al català i a l'aragonès. La manifestació va sortir de la Glorieta Sasera de la capital aragonesa i va acabar davant la seu de les Corts de l'Aragó, on es va llegir una carta legislativa que repassava el conjunt de documents de tot d'institucions tant territorials com estatals, europees i internacionals, que exigeixen l'aprovació de la Llei de Llengües. Marco Antonio Jove, portaveu d'Aragó Trilingüe, va assegurar que demanen el reconeixement legal de les tres llengües, i va comentar l'estat "crític" de l'aragonès, reconeguda "llengua en perill" segons la darrera actualització de l'Atles de les Llengües en Perill de la UNESCO.

Jove va recordar que la llei és un pas "essencial" perquè hi hagi un marc legal, i aquest hauria de donar "drets a les llengües" i permetre que "puguin aparèixer en les escoles, en els mitjans de comunicació o en els ajuntaments de les zones on es parla" ja que "una llengua té dret a ser oficial on es parla".

A la marxa s'hi va poder veure gent de totes les edats, tot i que hi predominava el públic jove. També s'hi van afegir nombroses entitats, col·lectius i associacions culturals en defensa del català i de l'aragonès, i algun dirigent de la Chunta Aragonesista i d'Izquierda Unida a títol personal.

mani-saragossa-llei-llengues-trilingue-2-gran_83.jpeg


Notícies relacionades:

* Preparen una manifestació a Saragossa a favor del català i l'aragonès (Dilluns, 11 de maig de 2009 a les 8:00)
* Més del 50% de les llengües del món desapareixeran els propers anys (Dissabte, 21 de febrer de 2009 a les 12:00)


El Racó Català

Origen


http://www.racocatala.cat/noticia/miler-...

Més sobre Accions de reclamació de l'oficilitat de la llengua a la Franja (14)