Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Canten els Països Catalans

Diari de Balears 7-Jun-2009

Cultura | Cultura
Canten els Països Catalans
Es presenta a Mallorca el primer Cor Jove que englobarà cantaires d’arreu del territori. Seguint el model de l’Orquestra ja existent, el projecte iniciarà la seva tasca l’estiu de 2010
| 07/06/2009 | Vistes: 108
Valoració

* Puntuada amb 5 estrelles de 5
* Puntua-la amb 1 estrelles
* Puntua-la amb 2 estrelles
* Puntua-la amb 3 estrelles
* Puntua-la amb 4 estrelles
* Puntua-la amb 5 estrelles

Ja fa cinc anys que, anualment, músics d'arreu dels Països Catalans es reuneixen en format orquestra. Ara, a més, i a partir de l'estiu de 2010, ho faran també en format cor. Ahir dissabte es reuniren a la seu de l'Institut Ramon Llull de Mallorca diferents organitzacions corals per tal de presentar el Cor jove dels Països Catalans. De les Balears, del Principat, de la Franja, de la Catalunya Nord, d'Andorra i de l'Alguer seran els cantaires que conformaran aquest cor que seguirà els mateixos esquemes que ja ho fa l'orquestra.

"Estarà format per 40 o 50 joves amb edats compreses entre els 18 i 25 anys. S'entrarà al cor a través d'una selecció i només s'hi podrà estar un màxim de dos anys. Serà durant l'estiu que farem un stage de deu dies, vuit de preparació i dos de concert", especificà el futur director d'aquest cor, Esteve Nabona. Aquesta estada serà de caràcter itinerant i tots els números apunten que la primera podria tenir lloc a Mallorca.

Magdalena Gonzàlez, de Forum Musicae, entitat fundadora del cor i de l'orquestra, recordà ahir "la gran tradició que hi ha als territoris de parla catalana en cant coral", cosa que es remunta "des de la Renaixença". És per això que el repertori del cor jove dels Països Catalans estarà conformat bàsicament de peces composades per intèrprets provintents del territori i fent que cada un d'ells "aporti les característiques lingüístiques de la seva zona", confirmà Nabona.

A la reunió d'ahir dematí a Palma hi assistiren, entre d'altres, el president de la Federació de Corals de les Illes Balears (Antoni Arenas), el president del Moviment Coral Català (Lluís Goméz), la presidenta de l'Associació de Corals del Mataranya (Margarita Celma) i el president de la Federació de Cors Clavé de la Catalunya Nord (Josep Cruells). També en formen part, encara que no hi assistiren ahir, les federacions corals d'Andorra i de l'Alguer.

I el País Valencià?

Qui una vegada més ha "rebutjat" qualsevol iniciativa conjunta que englobi tots els territoris de parla catalana ha estat el País Valencià. Segons explicà ahir Magdalena Gonzàlez, "nosaltres els vam proposar la idea tal com fèrem amb els altres i la federació de corals valenciana ens va enviar una carta de rebuig oficial a aquesta idea de projecte".

Tot i això, des del jove Cor dels Països Catalans tenen previst anar a València "a través de qualsevol altra entitat que sí sabem que ens fan costat" per tal que dins el cor, com ja passa amb l'orquestra, hi pugui haver estudiants valencians.
Diari de Balears

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/Cultura/c...

Més sobre Llengua/país (286)

Destacats