Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Recordant Carles Riba

Vilaweb 16-Jul-2009

Recordant Carles Riba

> Exili i retorn d'un mestre

> Traductor d'autors clàssics i moderns

> Contes infantils

dijous, 16 de juliol de 2009
El 12 de juliol va fer cinquanta anys de la mort de l'escriptor Carles Riba Bracons, una dels grans noms de la literatura catalana contemporània.

Nat a Barcelona el 1893, Carles Riba fou allò que se'n diu un humanista, un intel·lectual de primer rengle. La passió per la literatura se li desvetllà de ben jove: el 1911, amb divuit anys, just després d'haver acabat el batxillerat, traduí les 'Bucòliques' de Virgili, príncep dels poetes llatins; i l'any següent començà a escriure els poemes inclosos al recull 'La paraula a lloure' (1912-1919).

Llicenciat en dret i en filosofia i lletres, Riba es formà dins l'ambient cultural del noucentisme, un moviment que, bo i reivindicant la civilització mediterrània i els autors clàssics, pretenia de modernitzar i europeïtzar el país.

Hi participà plenament, en aquest moviment. Per exemple, el 1925 fou nomenat catedràtic de grec de la Fundació Bernat Metge, dedicada a la traducció al català dels clàssics greco-llatins (col·lecció Bernat Metge); i, durant gairebé deu anys, del 1923 al 1932, treballà, sota les ordres de Pompeu Fabra, en la preparació del 'Diccionari general de la llengua catalana', obra cabdal en l'afaiçonament del català modern.

Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/diariescola/n...

Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)