Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ruta literària: Salvador Espriu

Vilaweb 4-Ago-2009

DIMARTS, 04/08/2009 - 06:02h
Ruta literària: Salvador Espriu
Durant aquest mes d'agost us proposem algunes rutes literàries
Imatge gran de la noticia

Salvador Espriu se sentia molt lligat a Arenys de Mar, vila on van néixer els seus avantpassats i on, d'infant i de jove, solia passar les vacances. La fascinació per aquesta vila marinera va portar-lo a fer-ne un dels seus grans mites literaris, Sinera, símbol del paradís perdut. El Centre de Documentació i Estudis Salvador Espriu proposa un itinerari pels indrets d'Arenys de Mar que més van inspirar-lo. (Els interessats el podeu descarregar lliurement.)

L'autor d'aquest itinerari és l'estudiós Agustí Espriu que el fa començar a la casa de la vila. Tot seguit s'adreça a la casa que ocupava Maria Castelló, tia i padrina seva, un personatge clau del mite sirenenc. A la cambra d'aquesta tia hi havia els gravats francesos que van inspirar 'Primera història d'Esther'. L'itinerari prossegueix pel carrer avui anomenat del Bisbe Català, altrament dit carrer de la Perera, un dels espais més espriuans de la vila. Al fons es dreça el turó del Mal Temps, on l'escriptor jugava de petit. A continuació ve ca n'Espriu, on va viure molts moments de felicitat, però també la mort de familiars pròxims i la destrucció, car la casa fou saquejada durant la guerra del 36-39. El pati, situat al darrere, ha esdevingut el jardí dels cinc arbres.

El trajecte continua per la residència dels amics, alguns dels quals ben presents en la seva obra. També pel carreri d'Escaravar, font d'inspiració de la novel·la 'Laia' (1932), i pel carrer d'Antoni Torrent, antic Tossol, que a 'Primera història d'Esther' és un centre emblemàtic de la població. Després s'enfila pel camí del cementiri, fins al nínxol que serva la despulla d'Espriu, i, finalment, culmina en una contemplació dels paisatges d'Arenys de Mar, i dels afores, lligats a la seva obra. A l'entrada del cementeri d'Arenys una placa d'homenatge al poeta, en recull un petit poema.

També hi ha la possibilitat de concertar una visita guiada per grups, de trenta persones pel cap alt (Telèfon: 937 922 951).

Durada: 2 hores, pel cap baix.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idc...

Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)