Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ruta literària: Narcís Oller

Vilaweb 7-Ago-2009

DIVENDRES, 07/08/2009 - 06:00h
Ruta literària: Narcís Oller
Durant el mes d'agost us detallem algunes rutes literàries
Imatge gran de la noticia

Narcís Oller va néixer a Valls (Alt Camp) el 10 d'agost de 1846. Amb el designi de conèixer una mica més aquest escriptor, la Societat Narcís Oller ha preparat una passejada literària que recorre els espais de Valls més lligats a la narrativa de n'Oller. Un guia, o dos, emmenen els interessats per indrets de la vila bo i llegint alguns fragments de l'obra d'aquest escriptor amb la intenció d'il·luminar-ne la trajectòria artística i vital.

> La ruta passa per onze punts de la vila de Valls. A cada punt un plafó explicatiu exposa breument el lligam entre la ciutat i l’escriptor. Comença on hi ha el bust de Narcís Oller i passa per la casa on va néixer. També passa per la plaça del Blat, centre neuràlgic de Valls i de la festa major de Sant Joan, com la retrata l'escriptor a 'Vilaniu'. En aquesta plaça, hi conflueixen els habitants de 'Vilaniu' abans d'entrar a l’església i, a la sortida, per festamajorar i fer-se veure dels balcons. Però la plaça del Blat també és el bressol dels castells, i aquesta novel·la dedica, precisament, un apartat a parlar d'una actuació castellera. A continuació el seguici visita l'església, també descrita a 'Vilaniu', i ressegueix el carrer de l'església, on Narcís Oller situa la casa de Daniel Serrallonga, protagonista d’una altra novel·la.

Un dels altres punts de la ruta és la plaça dels Alls, on hi havia la gran biblioteca de l'oncle de l'escriptor, la qual va ser, juntament amb el seu cosí Josep Yxart, el crític literari tarragoní, qui va desvetllar en Narcís Oller la passió de l’escriptura. La caminada s'acaba al Pati, la plaça principal de Valls, on Oller va passar algunes estones d'infantesa i de joventut jugant, conversant o llegint. Podeu descarregar-vos el tríptic de la ruta: anvers i revers. Durada: 1 hora i 15 minuts.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idc...

Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)