Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Fem estiu: Seguint els passos del mossèn

El Periòdic d'Andorra 26-Ago-2009

Fem estiu: Seguint els passos del mossèn

1.
2.

L'estany de Creussans, en època estiuenca. Foto: ARXIU ARXIU

Jacint Verdaguer, a més de mossèn, va ser un dels escriptors més importants per la llengua catalana. Va ser proclamat Mestre en Gai Saber el 1980 en guanyar tres premis dels Jocs Florals i era un dels màxims exponents de la Renaixença. Els seus textos van retornar el qualificatiu de cultura a la prosa catalana i són considerats clàssics de la literatura.

"Allí crido, xiulo, ahuco, y no.m respon sinó l torrent ab sa veur forta y aterradora; alsí los ulls al cel y m semblà veure parpellejar una estrella entre ls fexuchs y grossos núvols que s'arrossegàvan d'un cim a l'altre. Aquella estrella me fú l'efecte d'un ull que m'aguaytava des de allà dalt, y m tranquilís. "Deu te sap aquí". Amb aquestes paraules mossèn Jacint Verdaguer descrivia l'entorn del Principat en la visita que va fer-hi ja fa més de 125 anys.
La ruta que va seguir pels Pirineus i que també el va dur a trepitjar terres andorranes li va permetre escriure una de les seves obres més rellevants, Canigó. La parròquia d'Ordino va commemorar aquesta visita amb la creació d'un itinerari per on se segueixen els passos de l'escriptor. L'itinerari es divideix en diverses etapes que permeten admirar els paisatges més espectaculars de de dalt dels cims mentre es llegeixen els versos on Verdaguer d'escriu la seva vivència. La naturalesa acompanya el turista pels rius i els prats mentre es dirigeix als bells pobles d'Ordino. Gràcies al díptic que es facilita en fer la ruta, es poden seguir els pensaments que el mossèn va plasmar en el seu quadern de notes.

L'itinerari
Jacint Verdaguer va entrar al Principat per la Pica d'Estats el 25 d'agost del 1883 admirant la geografia del paisatge i fer un retrat de les tarteres, l'herba, segons ell relliscosa i l'immensitat del cel. L'endemà, pastor de l'església ja va oficiar una missa al poble de Llorts. Pel camí, el capellà va poder admirar la majestuositat dels estanys de Tristaina i de Creussans, a més d'admirar Moncalm. També va veure els conreus de la vall i va fer un cop d'ull la vila del Serrat, tot i que no s'hi va aturar, com va explicar: "Lo poblet no l conech gayre per haver-lo vist sols passant, y passant de pressa". A més, el capellà va quedar fascinat amb la Cortinada i pres de la bellesa del camí cap a Ordino. "La vall és verament hermosa: boscos en las serras, prats verdosos brollant aygua a cada banda del riu..."
El trajecte està pensat per fer-se de forma tranquil.la tant en autobús com en cotxe, bicicleta o telecabina. És apte per a totes les edats i molt recomanable com a introducció a la història de la literatura catalana. Tot i la comoditat dels altres vehicles, però, cal admetre que la forma més genuïna de començar i acabar aquest camí és fer-lo amb els propis peus, tal com va fer Verdaguer.
El Periòdic d'Andorra

Origen


Fem estiu: Seguint els passos del mossèn

Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)