Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ruta literària: Pere Quart

Vilaweb 31-Ago-2009

DILLUNS, 31/08/2009 - 06:00h
Ruta literària: Pere Quart
Del Marquet de les Roques al castell de Perel
Imatge gran de la noticia

L'escriptor Joan Oliver, més conegut com a Pere Quart, era fill d'una família burgesa de Sabadell que estiuejava a Sant Llorenç del Munt, al Marquet de les Roques. Allà hi passava l'estiu, sovint acompanyat d'altres escriptors de l'època. Avui en aquest edifici s'hi pot visitar l'exposició dedicada a Pere Quart i també es pot passejar pels indrets que van inspirar algun dels seus escrits. Això és el que planteja la ruta literària del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

El passeig comença a El Marquet de les Roques, una residencia edificada al costat de la masia que ara és la masoveria. Va ser construïda a partir de 1895 per l'arquitecte sabadellenc Juli Batllevell, deixeble de Domènech i Montaner, per encàrrec de la família de Pere Quart, que en va ser la propietària fins a la guerra civil. Habitada durant els estius, va rebre la visita dels grans noms de la literatura catalana del moment com Josep Carner, Carles Riba o Guerau de Liost. Pere Quart i altres escriptors com Francesc Trabal o Armand Obiols, membres de l'anomenada Colla de Sabadell i fundadors de l'editorial La Mirada, solien passar-hi algunes temporades. Actualment és propietat de la Diputació de Barcelona i conté un Punt d'Informació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i una exposició sobre Pere Quart i la Colla de Sabadell. 'Mai no oblidaré les nits d'agost al Marquet de les Roques, al fons de la vall d'Horta, sota el Montcau. El Marquet és un castell construït amb la pedra vermellosa del país, combinat amb el maó vist. Al Marquet he passat les temporades més felices de la meva vida. Les nits sobre tot prenien una serenitat i una transparència gairebé màgiques', deia Joan Oliver a 'Temps, records' amb pròleg de Pere Calders (Fundació La Mirada. 1991).

Després la ruta proposa un passeig pels paisatges que van inspirar el poeta. La primera parada és el mirador de la vall d'Horta des d'on si el dia és clar, fins i tot es pot veure el massís del Montseny o els cingles de Gallifa. Després s'avança fins les masies de la vall d'Horta, són la masia Pregona, el Romeu i més endavant el mas Agramunt. La ruta passa per les dues primeres masies tot seguint la pista principal però després es desvia en trobar el camí que indica la direcció cap al Castell de Pera. En pocs minuts s'arriba al coll del castell. Des d'aquest punt s'accedeix al castell per un petit corriol que s'enfila fins a les ruïnes des d'on es pot gaudir d'una molt bona vista. Després es va fins la masia de Can Brossa i al pont de la Muntada a prop de la masia del mateix nom. Finalment, des del pont de la Muntada se segueix la pista, es creua el torrent de la vall d'Horta i s'arriba de nou al Marquet de les Roques tot seguint la mateixa pista o desviant-se per un camí a mà dreta que fa més drecera. Durada: 1 hora i 50 minuts. Contacte: 938 318 350.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idc...

Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)