Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La Diputació de Barcelona, contra l’ACN

Tribuna Catalana 7-Oct-2009

Crònica - Cultura i mitjans de comunicació

La Diputació de Barcelona, contra l’ACN
Barcelona - Dimecres, 7 d'octubre de 2009 14:39

* Crear PDF
* Imprimeix
* Enviar a un amic


L’Agència Catalana de Notícies (ACN) és una de les infrastructures que més ha costat de tirar endavant. El seu camí, abans de passar a ser de titularitat de la Generalitat, ha estat erràtic: moments d’encert i d’altres d’error, directors irregulars, oposició política... Es considerava, aleshores, que estava pagant el preu del seu origen, ja que l’Agència va néixer

en bona part gràcies al suport de les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona, aleshores en mans de CiU, per tal de frenar la tendència de la Diputació de Barcelona a ocupar els espais mediàtics d’arreu.

El canvi de mapa polític i la integració de l’ACN a una Generalitat presidida pels socialistes podria fer pensar que aquell vell antagonisme hauria d’estar superat. No és el cas: en els darrers mesos la XAL (Xarxa Audiovisual Local) ha engegat diferents programes adreçats a ocupar l’espai que, de manera natural, li correspondria a l’Agència de la Generalitat, ja que, mentre la primera hauria de tenir només la demarcació de Barcelona com a àmbit d’actuació, la segona treballa per a tot el territori del Principat. Així, la XAL intenta vendre’s a si mateixa com una agència de notícies capaç de subministrar continguts a tot tipus de mitjans (preferentment televisions i premsa digital), cosa que ja fa l’ACN amb el seu servei de vídeo.

És cert que l’ACN, actualment dirigida per Saül Gordillo, té encara un llarg camí per endavant per consolidar el seu model, empresarial i periodístic. I també és cert que l’àmbit audiovisual no és precisament el que més ben implementat està. Però convindria assumir que aquesta és l’infrastructura designada per exercir d’agència pública de tota Catalunya i, per tant, la XAL hauria de trobar el seu espai natural sense pretendre fagocitar el dels altres, ja que és fàcil veure-hi aleshores suspicàcies d’ordre polític.

Tribuna Catalana

Origen


http://www.tribuna.cat/croniques/cultura...

Més sobre Agència Catalana de Notícies (16)