Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Partidaris del català en la Franja recorden que la Constitució protegeix la co-oficialitat de les llengües minoritàries

Vilaweb 15-Nov-2009

DIUMENGE, 15/11/2009 - 06:00h
Partidaris del català en la Franja recorden que la Constitució protegeix la co-oficialitat de les llengües minoritàries

Un col·lectiu de ciutadans partidaris de l'ús i la conservació de la llengua catalana en la Franja, encapçalats pel filólog Artur Quintana, afirmen --en un manifest-- que la Constitució espanyola de 1978 protegeix la co-oficialitat de les llengües minoritàries en el territori d'ús habitual, és a dir, que autoritza a fer co-oficials totes.
En el manifest, lamenten que la proposició de llei de llengües presentada pel grup Parlamentari Socialista de les Corts d'Aragó no reconeix la co-oficialitat de l'aragonès i el català en les seves respectives zones d'ús. També critiquen la forma de triar el futur Consell Superior de Llengües d'Aragó, perquè dos terços dels seus membres seran triats en funció de "els canvis polítics de cada moment".
Els activistes proposen que aquest Consell estableixi amb el Institut d'Estudis Catalans idèntica a la qual tenen les acadèmies de la llengua espanyola de països llatinoamericans amb la Real Acadèmia Espanyola (RAU). Els signants del "manifest" critiquen que l'aprenentatge de la llengua pròpia sigui voluntari entre els funcionaris, ja que consideren que els escolars tenen dret a rebre l'Educació en la seva pròpia llengua. "La llengua pròpia hauria de formar part obligatòriament dels curricula escolars, garantint uns mínims". Segons els impulsors d'aquest manifest, amb l'actual redactat de la proposició de llei les llengües pròpies d'Aragó tenen menys drets que les llengües estrangeres, que "sí són d'ensenyament obligatori". Així mateix, reclamen que la toponímia oficial sigui la utilitzada històricament en cada lloc i troben a faltar l'ús de l'aragonès i el català en la televisió autonòmica. També reclamen que a Aragó es puguin veure canals televisius d'altres comunitats que emeten en català.
Els signants són Artur Quintana; el president de la Associació Cultural del Matarranya, José Miguel Gràcia; el president del Institut d'Estudis del Baix Cinca, Pep Labat; el secretari general del Centri d'Estudis Ribargorçans, Carles Barull; el president dels Consells Locals de la Franja, Francesc Blanch, i la coordinadora del Casal Jaume I de Garrotxa (Huesca), Marta Canales.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idc...

Més sobre Accions de reclamació de l'oficilitat de la llengua a la Franja (14)