c/ d’en Serra, 13, edifici Can Fondo, 07400 Alcúdia
Tel.: 00 34 971 897 116
Ampliant la memòria
Vilaweb 19-Feb-2010
Divendres 19.02.2010 06:00
Ampliant la memòria
Un banc de la memòria que cerca anècdotes de gent gran per conservar-les i difondre-les
Sovint, les paraules 'avi' i 'àvia' evoquen records, relats i històries acumulades durant una llarga vida plena d'experiència. Uns records que solen acabar formant i definint la nostra identitat. D'això, no en tenien cap mena de dubte Lorenzo Fenoglio, Franco Nicola, Luca Novarino i Valentina Vaio, que des de Torí (Piemont) van posar fil a l’agulla, l'agost del 2007, a la Banca della Memoria, com la van anomenar. El propòsit era de cercar anècdotes de la gent gran que els envoltava per conservar-les i difondre-les abans que desapareguessin. No es van imposar cap límit, solament una regla: les experiències havien de provenir de persones nascudes abans del 1940, en forma de 'contalles' de deu minuts.
Els ingredients
Amb aquesta idea de punt de partença, els quatre impulsors del Banc de la Memòria van estudiar quina era la millor eina per a materialitzar les seves recerques. I, amb el mateix convenciment inicial, van optar pels enregistraments en vídeo, el mitjà que 'transmet millor el que ha de ser un missatge pur: la veu, les cares, les expressions són parts essencials d'una persona i de les seves històries'. Amb el vídeo, pensaven, podien captar la 'màgia' de les converses i els records, però no els assegurava el tercer pilar del projecte: la difusió. Calia optar per un canal de transmissió i, també en aquest àmbit, van tenir ben clar quin era: la xarxa, per la flexibilitat d'ús dels continguts i d'accés i, alhora, per la possibilitat que obria als usuaris de contribuir i participar en la creació de nous continguts.
Expansió
De Torí i el Piemont, el rebatejat Projecte Memoro ha saltat fronteres i s'ha implantat, en dos anys, a mitja dotzena de països, d’Alemanya al Japó, de l'Argentina a França, d’Espanya als Estats Units. I també a casa nostra, a través de l'Associació Banc de la Memòria, amb seu a Barcelona. La versió catalana ja ha aplegat més de quinze hores de vídeos en tan sols un any, amb una àmplia varietat d'entrevistats de tots els racons de Catalunya. S'hi han inclòs, també, records, històries i anècdotes de persones destacades en el món de l'art, l'espectacle, l'esport i la política, 'records que donen una visió més propera i quotidiana', per exemple, de l'ex-president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i dels pintors Iago Pericot i Francesc Todó Garcia.
Escriptors
En aquest any d'activitat de la versió catalana de Memoro també s'ha subscrit un acord original amb l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). A l’apartat Lletres i Memòria es recull el testimoniatge dels escriptors en llengua catalana que pertanyen a aquesta entitat cultural nascuts abans del 1940. En la primera sèrie d’entrevistes, fins a divuit autors (Joan Bonet Nadal, Àngels Cardona Castro, Enric Cirici, Joana Raspall i Estanislau Torres i Mestres) deixen constància davant la càmera de les seves vicissituds biogràfiques, de la seva obra literària i, en definitiva, de tota la seva experiència vital. Per l’AELC, la iniciativa complementa un altre projecte audiovisual ja en funcionament: la col·lecció de DVD Veus Literàries, que fa conèixer alguns dels escriptors més emblemàtics de la literatura catalana contemporània.
Vilaweb
Origen
http://www.vilaweb.cat/noticia/3691975/a...
Més sobre Associació d'Escriptors en Llengua Catalana - Escriptors (80)
- Gemma Pasqual, nova vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (notícia, 13/03/2013)
- Ampliant la memòria (notícia, 19/02/2010)
- Lletres i memòria (notícia, 20/12/2009)