Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La metgessa d’Inca denuncia l’usuari

Diari de Balears - Ander Zurimendi 17-Abr-2010

Balears | Part Forana
La metgessa d’Inca denuncia l’usuari
Ander Zurimendi | 17/04/2010 | Vistes: 211
Valoració

* Puntuada amb 5 estrelles de 5
* Puntua-la amb 1 estrelles
* Puntua-la amb 2 estrelles
* Puntua-la amb 3 estrelles
* Puntua-la amb 4 estrelles
* Puntua-la amb 5 estrelles

La metgessa acusada de discriminar lingüísticament un pacient al centre de salut d'Inca manté una versió absolutament diferent dels fets. Segons la seva versió, fou l'usuari qui se li adreçà, de bon començament, amb insults i amenaces. És per això que ha interposat una denúncia contra Pau Ignasi Amer davant el Jutjat d'Instrucció d'Inca.

La Conselleria de Salut, a més a més, emeté ahir un comunicat defensant el bon quefer de la metgessa. I no tan sols li donà suport moral, sinó que anuncià que es personarà en el judici pertinent.

La denúncia de la metgessa agafà ahir per sorpresa Pau Ignasi Amer. Segons l'inquer, "assegurar que jo amenaçàs algú és una mentida absoluta". De fet, Amer assegura que fou la sanitària qui es mostrà "molt agressiva" amb ell.

Segons Amer, la seqüència dels fets del 6 d'abril passat hauria estat així: Amer arriba cinc minuts tard a la consulta. Després de demanar permís per entrar-hi -"aleshores ja em va respondre amb provocació"-, esperà uns minuts més. A les 13.30 hi entrà. En veure que la metgessa se li adreçava en castellà, ell li comunica que "només li parlaria en català [...], ja que és el meu dret lingüístic". És en aquest punt quan desembocaria la tempesta d'acusacions.

En canvi, la Conselleria assegura que "la metgessa no es va negar a atendre'l en cap moment". Tanmateix, en vista "de la seva actitud violenta, va cridar el guarda de seguretat, qui va treure el pacient de la consulta". Amer puntualitzà ahir que en cap moment no hi hagué violència i afegí: "Estic perplex".

STEI-i: "No ens faran abaixar el cap mai"

La central sindical STEI-i va fer costat ahir a Pau Ignasi Amer. L'STEI-i considera "inadmissible" que, en aquestes altures del segle XXI, encara es produeixin situacions en les quals els catalanoparlants de les Illes Balears "siguin expulsats dels centres on suposadament s'ha d'atendre la ciutadania d'aquest país pel fet d'emprar la llengua pròpia".

Aprofità també per demanar al personal sanitari que "tingui la voluntat de conèixer i valorar l'entorn cultural i lingüístic en el qual treballa".

Així mateix, a la població catalanoparlant li féu arribar el desig que siguin combatius amb "la insolència i la prepotència d'aquella gent que creu que el català és una llengua de segona i sense prestigi". Fets com el que han passat al centre de salut d'Inca "no ens faran abaixar el cap mai", encara que ens "demostren que queda molt de camí per recórrer". Finalment reclamà al departament que dirigeix Vicenç Thomàs que es mantingui ferm en l'exigència del requisit de coneixement de la llengua pròpia de les Illes al personal sanitari.
Diari de Balears - Ander Zurimendi

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/Balears/l...

Més sobre Discriminació lingüística (411)