Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Pujol fa seva la idea de Maragall que la llengua és com l'ADN de Catalunya

Diari Avui - Jordi Capdevila. ENVIAT ESPECIAL GUADALAJARA 2-Dec-2004

Jordi Capdevila
ENVIAT ESPECIAL GUADALAJARA

J ordi Pujol va manllevar la idea de l'ADN identitari que ha sembrat Pasqual Maragall en el seu viatge a Mèxic per profetitzar que si es compagina "la força enorme de la globalització amb la força enorme de mantenir les identitats" hi ha futur per al català, per a la cultura catalana i per a Catalunya.

L'expresident de la Generalitat va aprofitar dues sales ajuntades del saló firal de Guadalajara i la presència a l'acte de 600 persones, encapçalades per les màximes autoritats de la Universitat de Guadalajara i de la Fira del Llibre, per oferir un futur optimista tant per a Catalunya com per a Mèxic. Ho va fer amb el seu característic estil col·loquial, lluny de la retòrica de les lliçons acadèmiques que feia preveure el títol Impactes socials en un món globalitzat. Ell mateix va deixar clar d'entrada que parlaria poc del tema de la conferència i molt de Catalunya.
Sí que va iniciar la xerrada enunciant els riscos i els aspectes positius de la globalització, que es concreten en el perill de tancar-se o la necessitat de projectar-se, opció, aquesta segona, per la qual va optar el seu govern, va dir, amb resultats com la mateixa participació en la FIL. La gent de Guadalajara "ha comprès el nostre problema i ens ha obert les portes".

Els escriptors del boom
Després de destacar que Barcelona és la capital de l'edició en castellà i català, "encara que la dècada del 40 ho va ser Mèxic", Pujol va recordar les dificultats per fer entendre a fora la singularitat catalana. I va posar com a exemple l'actitud d'alguns escriptors importants del boom literari hispanoamericà dels anys 60 i 70, que es van donar a conèixer a Barcelona i defensaven el català. Uns anys després aquesta actitud va canviar perquè "els va costar comprendre que la llengua vehicular de l'escola a Catalunya fos el català". Això va passar perquè "una cosa és defensar una llengua moribunda i una altra comprendre la situació d'una llengua normalitzada".
La solució: "Comparteixo plenament la idea que va llançar Maragall en el seu viatge a Mèxic comparant la nostra identitat amb l'ADN col·lectiu. El nostre ADN col·lectiu és el que dóna la identitat pròpia de Catalunya", va dir, per aclarir que no era el castellà sinó el català el nucli de l'ADN en qüestió.
L'expresident de la Generalitat va recordar que hi ha països que basen la seva identitat en la llengua, en la religió o en l'ètnia, i que Catalunya l'ha cercada en la reivindicació cultural. "Per això les reivindicacions dels catalans mai no han estat violentes", va afegir. Com a prova, va recordar la política que havia aplicat el seu govern de fer del català llengua de l'escola com a eina de defensa davant "la pressió de la immigració de la resta d'Espanya i d'arreu del móm".
Després de deixar clar que la globalització és inevitable i té aspectes molt positius, Pujol va exposar els riscos que comporta. Segons ell, aquests riscos es poden superar "amb bons agafadors" com són la llengua, les cultures populars i no populars i també la religió. "El món del futur serà la xarxa i el jo, el jo individual i el jo col·lectiu. Si la gent vol mantenir aquest jo col·lectiu, tenim futur". I va reblar el clau amb una altra idea semblant: "Hem de recuperar els valors profunds del nostre ADN per sobreviure a la globalitat".
Diari Avui - Jordi Capdevila. ENVIAT ESPECIAL GUADALAJARA

Origen


http://www.avui.com/cgi-bin/resultat?htt...

Més sobre Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic) (48)