Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Sociòlegs valencians diuen que el futur del valencià passa per la investigació

Avui+El Punt - Ausiàs Bermell. València 21-Ago-2010

Sociòlegs valencians diuen que el futur del valencià passa per la investigació
21/08/10 12:00 - València - Ausiàs Bermellemail protegit
[XV Jornades de Sociolingüística celebrades a la Universitat Politècnica de València Campus de l'Alcoià. Foto: ESCORCOLL.]
XV Jornades de Sociolingüística celebrades a la Universitat Politècnica de València Campus de l'Alcoià. Foto: ESCORCOLL.
1

Tot i que els moments actuals no semblen molt favorables per a establir prospeccions de futur, la reconsideració d'algunes qüestions d'ordre general, permeten els sociòlegs valencians a percebre el sentit de l'orientació respecte dels temes lingüístics.

En opinió dels més prestigiosos professionals de la sociologia, la societat valenciana ha canviat, però les idees que impulsaren des dels inicis de la coneguda normalització, han contribuït a portar endavant part de la recuperació social, econòmica i cultural.

Els discursos conflictivistes, han volgut situar la qüestió de la llengua en una zona de permanent tensió i de confrontació política i tot i que han perdut base social, cada vegada que s'acosten eleccions, torna el mateix problema al voltant de la llengua, els signes identitaris i la denominació del territori.

L'únic col·lectiu que mostra un creixement constant en el grau de competència i augmenta en l'ús del valencià és el col·lectiu de persones joves que han arribat als estudis universitaris i que es declaren d'ideologia progressista. Hi ha molt de paral·lelisme entre aquest col·lectiu i la generació d'universitaris dels anys 60.

En aquest punt, la major part de sociòlegs consultats, coincideixen en apuntar que la investigació en ciència i tecnologia és, ara mateix, un factor important per a rectificar l'incert futur. És aquest extrem investigador un bon camí, com molts altres, per a l'economia i també per al futur del valencià.
Darrera actualització ( Dissabte, 21 d'agost del 2010 12:00 )
Avui+El Punt - Ausiàs Bermell. València

Origen


http://avui.elpunt.cat/noticia/article/2...

Més sobre Debat sobre els camins per normalitzar la llengua (179)