Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La SAC signa amb l'IEC un conveni de 'reconeixement i col·laboració'

Bon Dia 23-Ago-2010

La SAC signa amb l'IEC un conveni de 'reconeixement i col·laboració' Imprimeix
Nacional - Societat
Escrit per Agències
Dilluns 23, Agost de 2010 12:00

La Societat Andorrana de Ciències (SAC) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) han signat un Conveni marc de reconeixement i col·laboració pel qual les dues entitats aprofundeixen en 'nous reptes en la promoció i el desenvolupament de la recerca científica, tecnològica i humanística'. La SAC i l'IEC es reconeixen mútuament com a associacions científiques i culturals de referència en els respectius territoris -Andorra i Catalunya-; estableixen una col·laboració acadèmica ordinària i es comprometen a 'crear un consorci amb personalitat jurídica pròpia, amb seu al Principat, que pugui participar en tota classe d'institucions acadèmiques, científiques i tecnològiques'.
La presidenta de la SAC, Àngels Mach, i el president de l'IEC, Salvador Giner, han signat un Conveni marc de reconeixement i col·laboració entre les dues entitats que amplia i concreta més els que ja tenien signats sobre l'intercanvi de publicacions l'any 2004 i el de col·laboració científica l'any 2003.
L'objectiu d'aquest nou conveni, que es va signar el 2 de juny passat i que surt publicat en el darrer butlletí de la SAC, és el 'd'aprofundir la col·laboració' per 'assolir nous reptes en la promoció i el desenvolupament de la recerca científica, tecnològica i humanística', així com, segons diu el conveni, 'impulsar el prestigi i la dinamització culturals i científiques entorn de la llengua catalana, tant dins l'àmbit dels espais d'actuació nacionals respectius com arreu del món'.
El conveni especifica que les dues institucions conserven la personalitat jurídica pròpia i que la seva signatura no limita les seves actuacions de cap manera. La SAC reconeix l'IEC com 'l'acadèmia de les ciències i les humanitats de referència en el conjunt del territori dels països de llengua i cultura catalanes' i l'IEC reconeix la SAC com 'l'associació científica i cultural privada de referència' a Andorra.
Aquests reconeixements signifiquen, a la pràctica, que la SAC promourà, entre d'altres coses, que l'ús del català s'ajusti a la normativa i als criteris establerts per l'IEC, 'sens perjudici de les grafies toponímiques aprovades com a variants pròpies d'Andorra pel Govern o els Comuns'.
El Conveni també estableix un marc de col·laboració acadèmica que reforça l'intercanvi recíproc de publicacions i materials divulgatius; la utilització per part de la SAC del Servei de Recursos Digitals de l'IEC; la incorporació al web de l'IEC de les publicacions digitals de la SAC; i la promoció conjunta d'activitats científiques o acadèmiques en els territoris d'actuació respectius, entre d'altres. A més, es podran fer convenis específics per a la realització conjunta de projectes d'interès comú.
El text signat per Àngels Mach i Salvador Giner inclou un apartat dedicat a la participació conjunta en altres organitzacions i es comprometen a crear un consorci amb personalitat jurídica pròpia, amb seu a Andorra, que pugui 'participar en tota classe d'institucions acadèmiques, científiques i tecnològiques'.
Per al seguiment del Conveni es crearà una comissió mixta.
Bon Dia

Origen


http://www.bondia.ad/index.php?option=co...

Més sobre Institut d'Estudis Catalans (176)