Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Sant Antoni del Porquet

Vilaweb 14-Gen-2011

Divendres 14.01.2011 06:00

Sant Antoni del Porquet

Festes de fogueres, animals, dimonis i botargues

Som a mitjan gener i les vesprades van allargant-se d'una manera perceptible. Aquest renaixement del dia s'acompanya amb moltes celebracions populars que se centren en l'advocació de Sant Antoni Abat (o del Porquet), a qui s'atribuïen poders com a sanador i a qui era confiada la protecció dels animals de peu rodó. Cada poble li dedica alguna festa, la majoria relacionades amb el foc i els animals.

Una de les tradicions de la diada del sant és la dels Tres Tombs, consistent a fer tres voltes amb cavalls, animals de tir i carros per l'interior de les poblacions, al voltant de l'església, o de la imatge, de Sant Anton, des d'on es fa la benedicció dels animals. Actualment són moltes les poblacions que la celebren, la majoria agrupades a la Federació Catalana dels Tres Tombs. A Osona la festa rep el nom de Festa dels Tonis.

L'antiga tradició de fer els Tombs o Beneïdes al voltant d'una foguera perdura en festes com les santantonades dels Ports i del Matarranya. Forcall, que és on se'n descabdella una de les més vistoses, planta avui el 'maio', el tronc central de la 'barraca' que cremarà mentre les botargues (dimonis) tiren coets i arrosseguen al foc els personatges que fan de sants. Les botargues grapegen les dones i empaiten la mainada amb uns fuets de roba que fan picar a terra amb gran estrèpit, o es fiquen per les cases. Després es fa la 'processó dels matxos' al voltant de les brases.

A Manacor la festa també comença a prendre força avui, però no serà fins diumenge que eixiran els dimonis per la vila i s'encendran els foguerons, unes fogueres decorades que recorden les falles de València. Els dimonis, com les botargues, representen les temptacions de sant Antoni. Dilluns, dia del sant, es faran els darrers balls de dimonis i les últimes beneïdes amb els carruatges.

Artà trau al carrer a les vuit del matí de la vespra de sant Antoni una parella de dimonis, símbols de la maldat i de les temptacions. A horabaixa es llegeixen fragments de la vida del sant i es canten les cançons pròpies de la festa, i al vespre es canten gloses al voltant dels foguerons escampats per tota la vila. L'endemà es fa la cavalcada, la benedicció d'animals domèstics i l'amollada de cavalls, acompanyats de la imatge de Sant Antoni, posada a cavall d'un asenet, assetjat pels dimonis.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/3834820/2...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)