Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Denuncien que FGV "s'oblida" del valencià a la ciutat d'Alacant

Valencianisme 12-Feb-2011

Denuncien que FGV "s'oblida" del valencià a la ciutat d'Alacant PDF Imprimir Trametre a un amic
escrit per: Xavi
dissabte, 12 febrer de 2011

Vista de l'estació dels EstelsNo és un fet nou. Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) manté una política lingüística diferent a la ciutat d'Alacant respecte de la ciutat de València. Si al metro del Cap i Casal la retolació és majoritàriament en valencià (amb algunes excepcions, que han sigut denunciades davant del Síndic de Greuges), a la capital de l'Alacantí la retolació és exclusivament en castellà, tot i que ambdues localitats són catalogades per la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV) com de predomini lingüístic valencià.

A la ciutat d'Alacant, la pressió ciutadana mitjançant les campanyes de queixes al Síndic de Greuges van obligar l'organisme públic a incloure gradualment i tímida la llengua pròpia en la retolació, si bé sempre va mantindre el castellà com a llengua predominant.

El cas més cridaner és de l'estació ubicada a la plaça dels Estels (també anomenada plaça dels Cavalls). FGV va instal·lar un lletrer exterior bilingüe (Estels/Luceros) com a resposta a les recomanacions del Síndic, però tota la retolació interior és íntegrament monolingüe en castellà, tal com demostra este vídeo del diari digital Vilaweb, realitzat el passat mes de juny.

Davant d'esta situació, el grup de la xarxa social Facebook "Sí al valencià" (abans anomenat "En valencià, naturalment") ha redactat un escrit de queixa per a enviar individualment al Síndic de Greuges a través del formulari disponible en la seua pàgina web.

L'Oficina Valencianista d'Assessorament Legal (OVAL) de Valencianisme.com ha rebut diverses consultes al voltant d'este cas. Ara mateix, considerem que cal sumar-se a la campanya cívica encetada des de les xarxes socials i esperar a la resposta del Síndic. Això no obstant, si hi teniu cap dubte o suggeriment podeu contactar amb nosaltres mitjançant l'adreça electrònica oval@valencianisme.comAquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la .

Tot seguit, reproduïm el text enviat pel col·lectiu "Sí al valencià". Participeu en la campanya!!!

Ferrocarrils de la Generalitat finalment ha obviat el valencià a l'Estació de Luceros/Estels. L'allau de queixes provocà que la Generalitat intentara "un apanyo" retolant en els dos idiomes oficials el nom de la nova infraestructura en les eixides exteriors. Però a l'interior, la cosa queda tal i com estava planificada en un primer moment, TOT (O GAIREBÉ TOT) EN CASTELLÀ, com podeu vore en este vídeo http://www.youtube.com/watch?v=BmSsbnnY3jw&feature=player_embedded

És per això que continuem demanant la vostra col·laboració en l'enviament de queixes a la Sindicatura de Greuges, i a FGV. Si ells persistixen en la vulneració dels nostres drets lingüístics, nosaltres ho fem en la denuncia i l'exigència dels respecte cap un patrimoni, la nostra llengua, que és de tots. També d'ells encara que no l'estimen. Moltes gràcies!

COPIA I APEGA EL TEXT DE MÉS AVALL I ENVIA’LS A:

EL SÍNDIC DE GREUGES http://www.elsindic.com/va/presentar-una-queixa-sense-signatura-digital.html

FGV http://www.fgvalicante.com/atencion-al-cliente-sugerencias?page=146

Tot i que a l'exterior de les eixides de la nova estació del TRAM d'Alacant de la Plaça dels Estels, el nom d'esta sí s'ha retolat en valencià, a l'interior de la mateixa la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana ocupa un segón lloc, quan no dirèctament és obviada a gairebé tota la senyalíctica. En tot moment a l'interior es fa referència només al nom de "Luceros" pel que entenc que la doble denominació oficial no és plenament efectiva, tant als panells fixos com als electrònics, així com també al web http://www.fgvalicante.com/page.php. A les grans indicacions de les eixides podem llegir només "salida", els cartells que indiquen l'ubicació de les màquines de venda automàtica d'expedició de bitllets es troben només en espanyol, com també els rètols electrònics d'avís d'arribades i anades de tramvies situats a les andanes, emeten missatges exclusivament en castellà, així com bona part de les indicacions menors també s'han redactat només en eixa llengua, inclús les denominacions dels carrers. Tot açò és ratificable a través del següent vídeo emés pel mitjà de comunicació Vilaweb a l'enllaç http://www.youtube.com/watchv=BmSsbnnY3jw&feature=player_embedded .

La Llei d’Ús del Valencià en el seu Títol Cinqué inclou la ciutat d’Alacant com de predomini lingüístic valencià, i esta mateixa llei en el seu article 15 atorga a la Generalitat competències en l’àmbit de la toponimia i la senyalització. Tal aspecte ve regulat en l’Orde d’1 de Desembre de 1993 de l’aleshores Conselleria d’Educació i Ciència que dicta que “el criteri d’ús de les llengües oficials a la Comunitat Valenciana en la senyalització de vies i servicis públics atendrà el predomini lingüístic establert en el títol cinqué de la LUEV”. D’altra banda també ordena que “els toponimis i la designació genèrica que els acompanya s’haurà d’usar, qualsevol que siga la llengua emprada en la resta d’elements informatius, en la llengua de predomini lingüístic a la que pertany el municipi”. També que “pel que fa a noms d’elements que s’estenguen per les dues zones de predomini lingüístic i tinguen nom en les dues llengües, s’usaran en valencià en el territori de predomini lingüístic valencià, i en castellà, en la de predomini lingüístic castellà”. A tot açò cal afegir la recomanació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en quant a criterios toponimics a les parades de FGV, i les indicacions de la Declaració d'Ares del Maestre aprovades pel Consell.

Considere que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana a la xarxa TRAM dins la ciutat d'Alacant persistix en una actitud de vulneració reiterada de la legislació lingüística vigent, en totes i cadascuna de les estacions que ha anat inaugurant recentment, també en la que ens ocupa Estels/Luceros, i per tant dels drets lingüístics dels i les administrades valencianes, així com també de les pròpies recomanacions emanades en els últims anys des de la Sindicatura de Greuges. És per això que vull emetre la meua queixa, davant l'atac a un dels Principis Fonamentals del nostre Estatut d'Autonomia, que és la presència i oficialitat del valencià a tots els efectes.

Per això exigisc:
1) Que el nom valencià "Estels" estiga present a tot l'interior de l'Estació, des dels panells electrònics, fins a la megafonia dels trens, o la retolació general.
2) Que tota la resta de senyalització figure com a mínim bilingüe. És a dir, que tot allò que ja estiga en castellà, també ho estiga en valencià.
Valencianisme

Origen


http://www.valencianisme.com/index.php?o...

Més sobre Absència del català (504)