Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Una plataforma exigeix el rètol del Principal en català

Diari Avui - Jordi Alemany. Terrassa 24-Mar-2011

terrassa
Una plataforma exigeix el rètol del Principal en català
Un dia abans d'inaugurar-se el teatre, posa en circulació un manifest d'adhesió a la petició feta fa un any
Vol el compliment de la normativa lingüística i no descarta denunciar el consistori
24/03/11 02:00 - terrassa - Jordi Alemanyemail protegit
[Aspecte del Teatre Principal ahir, amb el rètol de la façana en castellà Foto: M.À. LUQUE.]
Aspecte del Teatre Principal ahir, amb el rètol de la façana en castellà Foto: M.À. LUQUE.
1 2
Enllaços relacionats

* plataforma i la presentació d'un manifest d'adhesió a internet

Notícies de ...

* Barcelona
* Terrassa

La iniciativa individual endegada l'abril del 2010 per algunes persones en què es reclamava que la remodelació del Teatre Principal de Terrassa inclogués la catalanització del rètol del 1911 ha acabat amb la constitució d'una plataforma i la presentació d'un manifest d'adhesió a internet coincidint avui a la tarda amb la inauguració de l'històric equipament modernista dels arquitectes Enric Catà i Francesc Guàrdia.

La negativa del govern municipal a canviar el rètol emparant-se en un primer informe inicial del director del Museu de Terrassa, Domènec Ferran, i a un de semblant de la direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat –tant els informes com les cartes amb regidors i l'encreuament d'instàncies a diversos organismes es poden consultar al bloc de la plataforma, teatreprincipalcat.blogspot.com– ha acabat de convèncer els impulsors de la iniciativa per buscar adhesions entre entitats i ciutadans.

L'informe municipal estableix que “qualsevol modificació representaria una mutilació del rètol original” i que mantenir-lo com està servirà “com a criteri general de conservació” dels pocs elements de decoració i arts aplicades que presentava originàriament la façana de l'edifici quan es va enderrocar. A més, Ferran també remarca que “sempre s'ha proposat la conservació” de les retolacions originals d'edificis catalogats a la ciutat “tal com van ser dissenyades, sigui quin sigui l'estil, la forma o l'idioma”. L'informe de la Generalitat especifica que canviar-lo equivaldria a “falsificar un element original de la façana principal”.

Un dels integrants de la plataforma, Francesc Cardús i Ros, posa en dubte els arguments de Ferran per atribuir-se la representativitat de l'Ajuntament i perquè no especifica en quin marc s'ha decidit ni quin protocol s'ha seguit per decidir-ho. També assegura que no hi ha cap normativa que indiqui que s'han de conservar les retolacions tal com van ser dissenyades, i recorda que només s'hauria de canviar una lletra i que ja “es va canviar el [rètol] del Mercat de la Independència i, a Barcelona, el del Gran Teatre del Liceu o la Boqueria, entre altres”. En el manifest exigeixen el compliment de la normativa lingüística sobre retolacions públiques i, “en funció de les adhesions i amb el possible suport de la Plataforma per la Llengua”, no descarten denunciar l'Ajuntament per incompliment de la legislació.

La plataforma critica que la posició del consistori es basi en “informes parcials”, i qüestiona l'asseveració que l'edifici s'hagi de conservar tal com es va dissenyar, tenint en compte que ha estat restaurat.
LA FRASE
No és cert que no s'hagin catalanitzat rètols originals. Es va fer amb el del Mercat de la Independència
Francesc Cardús i Ros
plataforma per la catalanització del rètol del Teatre Principal
LA XIFRA
11
milions
d'euros ha costat la compra l'any 2005 del Teatre Principal i les obres de remodelació posteriors.
Darrera actualització ( Dijous, 24 de març del 2011 02:00 )
Publicat a

* El Punt Vallès Occidental 24-03-2011 Pàgina 3


Diari Avui - Jordi Alemany. Terrassa

Origen


http://www.avui.cat/noticia/article/5-cu...

Més sobre Iniciatives a favor del català (217)