Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La música en valencià ja té el seu documental

L'Informatiu - SERGIO MORENO 27-Jun-2011

'VALÈNCIA NECESSITA UNA CANÇÓ' S'ESTRENARÀ AL FESLLOCH
RAIMON VA SER EL PRIMER DELS ENTREVISTATS. FOTO: L'INFORMATIU.
La música en valencià ja té el seu documental
Corre per la xarxa des de fa uns dies el tràiler de 'València necessita una cançó', el documental sobre la música en valencià realitzat per Borja Pons i Guillem Nicolàs. Parlem amb Pons sobre el documental en unes dates ben significatives, les prèvies a l'entrega dels Premis Ovidi, els nominats per als quals ja es coneixen.
SERGIO MORENO. 27 juny 2011
Vota
1 2 3 4 5
| Resultat 1 vot.


Primerament va ser un espectacle, després, un llibre. Només li faltava una pel·lícula; així doncs, la música en valencià està d'enhorabona, perquè la tindrà, i molt prompte. Concretament, el cap de setmana del 7 al 9 de juliol, durant el Feslloch, serà quan s'estrene el documental València necessita una cançó, dirigit per Borja Pons i Guillem Nicolàs. La idea, segons conta Pons a l'Informatiu, va sorgir ara fa dos anys, quan ambdós, estudiants de Comunicació Audiovisual, cercaven un projecte de fi de carrera. “Era un tema que ens tocava de prop”, remarca, perquè els impulsors del projecte són els dos guitarristes de Desgavell, i que, per tant, pateixen la invisibilitat a què està sotmesa la música en valencià, tot i que “ara mateix, hi ha una producció extensa i de molt bona qualitat”.

Així, es van posar mà a l'obra i van decidir començar per l'entrevista més complicada, la de Raimon, en aprofitar el pas del xativí per Gandia ara fa any i mig. “Això ens va encoratjar”, recorda Borja Pons, per la qual cosa van tirar endavant amb un documental que finalment “s'ha convertit en molt més que un projecte de final de carrera”, amb moltes hores invertides en un projecte “dut endavant de manera professional”. Són vora 50 minuts els que finalment durarà una cinta per a la qual han entrevistat més de 30 persones, entre músics (Pau Alabajos, Vicent Torrent), periodistes (Josep Vicent Frechina) o sociòlegs (Rafa Xambó). Fins i tot, hi ha qui ha s'hagut de quedar fora del muntatge final per manca de temps.

Dijous passat es feia públic qui optarà als guardons que any rere any concedeix el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics en valencià a la seua gala, que se celebrarà este dijous al Teatre el Micalet de València

Segons explica el codirector de la cinta, el títol (València necessita una cançó) l'han pres de la cançó Alacant per l'interior, de Feliu Ventura, qui els ha donat permís per utilitzar-lo i està “molt il·lusionat” amb el projecte. El documental està dividit en quatre blocs: el d'història, el que analitza l'estat actual de la música en valencià, el que desgrana la seua relació amb la política i el que descriu la problemàtica amb els mitjans de comunicació. Tot i eixa manca de visibilitat als mitjans de la que parla Borja Pons, el guitarrista de Desgavell opina que, en els darrers anys, això està canviant, gràcies “als músics mateix i a la immensa quantitat de col·lectius i associacions culturals i per la llengua que estan jugant-se la cara per ensenyar-ho”.

A causa d'eixa gran quantitat de gent que fa possible que la música en valencià visca el seu millor moment en l'àmbit de la producció discogràfica, els impulsors de València necessita una cançó no es plantegen traure'n profit, sinó penjar-lo gratuïtament a la xarxa perquè la gent el puga compartir, a més de dur a terme una mena de gira de presentació pels pobles valencians, que s'encetaria amb la projecció del documental al Feslloch d'enguany. Borja Pons i Guillem Nicolàs tractaran d'editar físicament un dels pocs documents audiovisuals que enregistra el fenomen de l'actual música en valencià, i també tocaran a la porta de Canal 9. Tot i que emetre la cinta seria per a l'ens que dirigia Lola Johnson una manera de comprometre's amb la seua missió de televisió com a servei públic, Pons ho veu improbable, perquè “Canal 9 és un dels principals culpables de la invisibilitat de la música i la cultura feta en valencià”, declara.

Coincideix amb els Premis Ovidi
L'estrena del tràiler de València necessita una cançó, que porta vora 2.000 visites en menys d'una setmana al web, ha coincidit amb l'anunci de les nominacions als Premis Ovidi d'enguany. Dijouspassat es feia públic qui optarà als guardons que any rere any concedeix el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics en valencià a la seua gala, que se celebrarà este dijous al Teatre el Micalet de València.

A la categoria de millor disc de Rock estan nominats Aspencat, El Trineu Tanoka, Mugroman i Obrint Pas. Al de pop optaran Clara Andrés, Gent del Desert, Òscar Briz i Xavier Morant i Abraham Rivas; al d'electrònica i hip hop seran presents els últims llançaments d'Orxata Sound System, Rapsodes, Vol de Núvol i We Are Not Brothers. Mentrestant, a la categoria de cançó d'autor estan nominats Lola Bou, Mi#, Pau Alabajos i Raimon, alhora que Apa, Artaica, Mar Mur i Néstor Mont podrien fer-se amb el guardó a la categoria de folk. Els grups revelació d'enguany són Arrap, Bausalva, Ender i Tardor, mentre que un dels premis més grossos, el de millor cançó, es disputa entre A la ciutat (Bertomeu), Carolina dins d'un pou (Òscar Briz), Inventari (Pau Alabajos) i Mirades (Aspencat).
L'Informatiu - SERGIO MORENO

Origen


http://www.linformatiu.com/portada/detal...

Més sobre Cançó, rock, pop... (1922)