Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El Parlament demana que no calgui saber català a la Sanitat

Diari de Balears 22-Set-2011

Balears | Política
El Parlament demana que no calgui saber català a la Sanitat
La iniciativa del PP surt amb el seu suport i el rebuig de PSIB i PSM. Insta el Govern que canviï la normativa perquè, en lloc d’un requisit, sigui un mèrit
dBalears | 22/09/2011 | Vistes: 850

Actualment puntuat amb 5 estrelles sobre 5
Puntua amb 1 estrelles
Puntua amb 2 estrelles
Puntua amb 3 estrelles
Puntua amb 4 estrelles
Puntua amb 5 estrelles

El PP diu que "no podem privar els ciutadans de bons especialistes per qüestions lingüístiques". Foto: M. À. Cañellas.

Amb els únics vots del PP i el rebuig de l'oposició (PSIB i PSM), el Parlament aprovà ahir una iniciativa dels populars que demana al Govern la modificació de la normativa actual per tal que el català deixi de ser un requisit per accedir a fer feina en el sistema sanitari públic de les Illes i passi a ser un mèrit.

En la Comissió de Sanitat del Parlament, la diputada popular Catalina Palau defensà que el requisit del català és un obstacle a l'hora de cobrir les necessitats sanitàries de les Illes, sobretot a determinats centres de Menorca, Eivissa i Formentera.

També indicà que cal recuperar el "sentit comú" entorn de la llengua, acabar amb els "disbarats" i no seguir amb "imposicions anòmales". Conclogué la defensa del bilingüisme assegurant que "al pacient no li interessa en quin idioma se li dirigeix un professional de la sanitat".

Tanmateix, Vicenç Thomàs, exconseller de Salut, li replicà que la moció del PP "està plena de falsedats". Segons Thomàs, el decret de català signat sota el seu govern "no impedeix a ningú optar a una plaça i tampoc no pareix que els professionals hagin deixat de presentar-se a les oposicions pel català". Thomàs afegí que tampoc no li consta que "en dos anys i mig hagi partit cap metge per aquest motiu".

El diputat menorquí Nel Martí, del grup PSM-IV-ExM, també votà en contra de la moció del PP, tot assegurant que "la defensa de la llengua pròpia ha de ser una prioritat".

Així mateix, la parlamentària Esperança Marí, de la coalició Pacte per Eivissa, va assegurar que "treure el requisit del català empitjorarà la sanitat, en comptes de millorar-la". Marí va titllar de "fal·laç" el poscionament del PP, ja que, segons les seves dades, "enguany hi havia un concurs de 2.000 places i s'hi han presentat més de 13.000 metges i metgesses". La majoria del PP a la Comissió de Salut (9 membres per 5 de l'oposició) fa que el Parlament insti el Govern a modificar la norma.
Diari de Balears

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/e...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)