Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El mensual El Martinet celebra enguany els 35 anys com a butlletí local de Sant Martí Sarroca

El Cargol - Josep Maria Roca 3-Nov-2011

El mensual El Martinet celebra enguany els 35 anys com a butlletí local de Sant Martí Sarroca

Les estadístiques solen ser fredes; però les que presenta el butlletí local El Martinet són tota una injecció de moral per als seus promotors, els integrants de l'Associació d'Informació i Divulgació Cultural de Sant Martí Sarroca. 427 subscriptors reben la publicació a casa, el mateix que els 75 anunciants i les 103 entitats a les quals se'ls envia de franc. D'aquesta manera, afegint-hi els 20 que queden per a l'arxiu i el dipòsit, es distribueixen els 625 exemplars de tirada d'un mensual que "la gent espera cada mes i fins i tot ens el reclamen si pensen que l'han de tenir". Qui ho explica és en Josep Matas, membre de l’Associació que té en Xavier Cadafalch com a secretari i coordinador de la publicació.
El Cargol ha volgut homenatjar en ells els 35 anys de donar notícies al poble, des del llunyà 1976 en què uns fulls ciclostilats van ser l'embrió del que avui és una revista modèlica i, sobretot, integradora. "El que volem és divulgar tota la informació socio-cultural del municipi per crear opinió i generar debat, diàleg i reflexió dins de l'aprofitament democràtic i per això aportem El Martinet com a plataforma d'expressió plural i independent". Aquest és l'ideari que en Xavier Cadafalch imprimeix en una publicació que té molt de particular.
El Martinet de 1976 tenia 200 subscriptors, una xifra que any rere any ha anat creixent, sense mai retrocedir. Amb tot, la vida de la publicació no ha estat sempre un camí de roses, ja que ha aparegut en tres èpoques diferents. "Del 1976 a març de 1982 es van fer 66 números, primer ciclostilats i després amb una màquina d'escriure i fotocopiada”. La segona època de l'abril de 1982 al desembre de 1986, 56 números que ja es feien en una impremta. "Va haver-hi una aturada de sis mesos, ja que la gent que la duia va lliurar- ho tot a l'Ajuntament". El consistori va buscar qui se'n fes càrrec i Xavier Cadafalch, a qui van fer l'encàrrec, va posar una única condició: "vam decidir que si havíem de fer El Martinet seria de manera independent, sense la intervenció municipal. I així ha estat".
D'aleshores ençà, 268 números d'una publicació que ha anat creixent en subscriptors i lectors. "Calculem que tenim uns 2.200 lectors quan la població de Sant Martí és de poc més de tres mil persones". Una xifra que parla de la penetració que El Martinet té al poble i ajuda a explicar una característica especial: a El Martinet ningú cobra cap quantitat. Així està escrit en els estatuts de l'associació. És més, fins i tot els col·laboradors i repartidors paguen cadascú la seva subscripció de 31 euros anuals.
Al coordinador li toca la "feina lletja. Apressar la gent perquè lliuri els escrits o perquè aquells que s'han compromès a fer una cosa, la compleixin". Una tasca que, feta mes a mes, l'ocupa moltes hores. "Els mesos són curts i encara no has acabat d'un quan has de començar a pedalar per endegar el següent", reconeix Cadafalch.
L'Associació que edita El Martinet té com a socis col·laboradors tots els seus subscriptors. "De tots ells, aquells que així ho manifesten i es comprometen passen a ser socis ordinaris i poden participar en l’Assemblea de l'Associació, tant en les que fem quinzenalment per preparar els temes de la revista com aquelles en què debatem qüestions econòmiques o d'infraestructura". Xavier Cadafalch, ara ja jubilat amb 66 anys, celebrarà l'any vinent, "juntament amb molts altres que s’hi mantenen", 25 anys que va començar com a coordinador ("és el nom que li hem donat al responsable últim") d'El Martinet.
Els 35 anys de la primera edició el celebren amb una sèrie d'exposicions i caminades que ja estan en marxa. Justament les caminades són una de les ocupacions de l'Associació que, a més de publicar el butlletí local en paper, publica les notícies a la seva web, "on afegim algunes informacions més del que va passant cada setmana", la digitalització de l'arxiu històric i una sèrie d'activitats cíviques de difusió cultural com proposar caminades, fer exposicions, recitals de cançons, xerrades, concursos de llengua, entre altres.
"Hem consolidat una manera de fer les coses que ha convertit El Martinet i l'Associació en un referent al poble. El ser un col·lectiu de voluntaris compromès i regular ens ha donat també molta credibilitat i això fa que tinguem una resposta popular molt gran", asseguren alhora Cadafalch i Matas. Això sí, l'estructura enguany rebrà un petit entrebanc. "El nostre pressupost es cobreix en un 40% amb els subscriptors, un 40% de la publicitat i un 20% de les subvencions institucionals i enguany ens diuen que la que rebrem de la Generalitat només serà d'un terç del que esperàvem". Serà un petit dèficit que no sembla preocupar massa.
Distribuït en seccions, El Martinet parla de la vida associativa del poble, de les qüestions polítiques, del que passa a l'Ajuntament, recupera la memòria històrica, sobretot a través d'imatges, proposa caminades, deixa espai per als lectors i col·laboradors especialistes, entre altres seccions. El Martinet i la seva gent s'han fet imprescindible per als martinencs del poble i de molts que ara viuen fora.
Josep Maria Roca
El Cargol - Josep Maria Roca

Origen


http://www.elcargol.com/entrevistes.htm

Més sobre Revistes (395)