└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La UIB reitera que la forma oficial del top˛nim Ús 'Maˇ'

Diari de Balears - Europa Press 8-Nov-2011

Balears | Balears
La UIB reitera que la forma oficial del top˛nim Ús 'Maˇ'
AixÝ ha contestat el Departament de Filologia Catalana i LingŘÝstica General que considera 'molt menys justificada' la forma 'Mahˇ'
Europa Press | 08/11/2011 | Vistes: 337 vegades

Puntuada amb 5 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

El Departament de Filologia Catalana i LingŘÝstica General de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha reiterat aquest dilluns que l'˙nica manera oficial dels noms oficials dels top˛nims de les Balears Ús la catalana i, per tant, l'˙nica forma correcta Ús Maˇ, segons estableix la Llei de Normalitzaciˇ LingŘÝstica aprovat per unanimitat el Parlament el 29 d'abril de 1986. La universitat ha respost d'aquesta manera a la proposta de l'Ajuntament de Maˇ de dur a terme una consulta popular sobre el top˛nim de la ciutat, incloent les opcions Mahˇn-Maˇ i Mahˇn-Mahˇ.

En aquest sentit, la UIB recorda que els noms oficials dels municipis, territoris, nuclis de poblaciˇ, vies de comunicaciˇ interurbanes i top˛nims de la comunitat aut˛noma sˇn competŔncia del Govern, d'acord amb l'assessorament de la universitat, tal com marca la normativa. "Segons la legislaciˇ vigent, en cap cas no sˇn els ajuntaments els que determinen la forma dels top˛nims", puntualitza el Departament de Filologia Catalana i LingŘÝstica General a travÚs d'un comunicat.

AixÝ mateix, han remarcat que introduir canvis en la toponÝmia que no hagin estat prŔviament estudiats i aprovat per la UIB "crearia confusiˇ i podria suposar un retorn a la situaciˇ existent abans de l'establiment dels top˛nims oficials". En el cas concret de Maˇ, la UIB aclareix que la forma Mahˇ no s'adequa a la grafia catalana pel fet de no haver-hi en catalÓ l'H en posiciˇ hiÓtica, com a senyal de la desapariciˇ d'un so antic, en aquest cas la G (Magone).

El Departament de Filologia Catalana i LingŘÝstica General considera "molt menys justificada" la forma Mahˇ que, segons diuen, "ha desaparegut fa segles". "L'˙s en castellÓ de Mahˇn tan sols es pot justificar en usos no oficials, de la mateixa manera que els catalanoparlants poden usar, en usos no oficials, formes amb tradiciˇ a la llengua com NÓpols, MilÓ, Osca o Saragossa, entre altres, sense que aix˛ impliqui que tals formes siguin tambÚ oficials al territori respectiu", asseveren.

En aquesta lÝnia, apunten que el canvi anunciat per l'Ajuntament de Maˇ implica una "discussiˇ sense sentit" que crearia una situaciˇ innecessÓria de duplicaciˇ d'un top˛nim que la tradiciˇ d'˙s ja ha solucionat.
Diari de Balears - Europa Press

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/l...

MÚs sobre OnomÓstica (ToponÝmia, AntroponÝmia) (119)