Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El pols de la llengua

Diari El Punt Avui - Eva Vàzquez. Girona 14-Nov-2011

El pols de la llengua
Lingüistes, periodistes i escriptors analitzaran l'estat del català en un cicle de conferències organitzat per la UdG pel centenari de la Secció Filològica de l'IEC
14/11/11 02:00 - Girona - Eva Vàzquez
[Jaume Cabré. Foto: MANEL LLADÓ.]
Jaume Cabré. Foto: MANEL LLADÓ.
1 2 3 4 5 6
Les sessions comencen dimecres i hi assistiran Puyal, Cabré, Comadira o Mesquida
Notícies de ...

Girona

Jaume Cabré, Joaquim Maria Puyal, Biel Mesquida, Isidor Marí o Narcís Comadira seran alguns dels participants en el cicle de conferències La llengua, avui: reptes i propostes actuals, una iniciativa del Grup d'Història de la Llengua Catalana de la Universitat de Girona (UdG) per commemorar el centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i que té per objectiu intentar discernir “com s'està fixant i elaborant la llengua catalana avui”. Per afrontar aquesta reflexió, s'ha convidat a la Facultat de Lletres catorze personalitats dels àmbits acadèmic, periodístic i literari que, des d'aquest dimecres fins al febrer vinent, permetran respondre preguntes com ara per a què serveix una acadèmia de la llengua, quan disposarem d'una gramàtica oficial de l'IEC, com afronten els correctors de premsa el seu treball diari, com ha aconseguit Puyal donar normalitat al llenguatge futbolístic en català o quins dubtes es plantegen els escriptors a l'hora d'abordar les seves creacions literàries.

El programa, coordinat pel professor de la UdG Narcís Iglésias, es planteja com una oportunitat de debatre sobre el model de llengua del present amb rigor acadèmic i al mateix temps amb esperit amè i divulgatiu, per tal d'obrir les conferències a tots els ciutadans. Amb aquest propòsit, l'accés a les sessions, que reben el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Girona, serà gratuït i obert a tothom que hi estigui interessat. El cicle, que obrirà dimecres (12.30 h, sala de graus) el president de la Secció Filològica, Isidor Marí, justament amb una valoració dels cent anys de treball lingüístic de l'IEC, s'estructura en tres blocs que corresponen als àmbits temàtics dels convidats. El primer se centrarà en el món acadèmic, i hi intervindran, a més de Marí, la filòloga banyolina Gemma Rigau (21 de novembre) i el lexicògraf Joaquim Rafel (24 de novembre). El model de llengua fixat pels mitjans de comunicació l'analitzaran el periodista Joaquim M. Puyal (28 de novembre); Albert Pla Nualart, cap de llengua de l'Ara (30 de novembre); Ernest Rusinés, cap d'assessorament lingüístic de Televisió de Catalunya (12 de desembre); Andreu Pulido, cap del servei de llengües modernes de la UdG (14 de desembre), i el professor de llengua de la UAB Daniel Casals (19 de desembre). En el tercer bloc, sobre llengua i creació literària, aportaran el seu testimoni els escriptors Jaume Cabré (21 de desembre), Ramon Solsona (9 de gener), Biel Mesquida (11 de gener), Josep M. Fonalleras (16 de gener), Joan-Daniel Bezsonoff (18 de gener) i Narcís Comadira (22 de febrer).

Darrera actualització ( Dilluns, 14 de novembre del 2011 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 14-11-2011 Pàgina 39


Diari El Punt Avui - Eva Vàzquez. Girona

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Jornades, congressos, exposicions, seminaris (418)