Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Santa Maria de la Seu

Vilaweb 24-Dec-2011

Dissabte 24.12.2011 06:00

El cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Santa Maria de la Seu

S'interpretarà la partitura original que es conserva a l'Arxiu Capitular d'Urgell, de la versió que es cantava fins el 1536

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic en cant gregorià de gran difusió a l'edat mitjana declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010, retorna avui a la Catedral de Santa Maria d'Urgell, on es va deixar d'interpretar el segle XVI. El Cant de la Sibil·la es representarà a la Catedral, abans de la missa del gall, que serà presidida per l'Arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. A l'orgue, Lluis Obiols interpretarà la partitura original que es conserva en l'Arxiu Capitular d'Urgell, de la versió que es cantava fins al 1536 a la Seu d'Urgell.

Aquest quadrigrama té trets específics que fan que el Cant de la Sibil·la de la Catedral sigui diferent de la resta que es coneixen. La versió urgellenca és ja en català i per tant es tracta d'una de les primeres expressions poètiques en aquesta llengua. Interpretarà el paper de la Sibil·la la profetessa que canta la fi del món, la soprano Laura de Castellet, que estarà acompanyada per un grup coral.

La recuperació d'aquesta tradició segueix la línia del que ja s'ha fet en d'altres poblacions del territori català. El cant de la Sibil·la s'ha mantingut vigent en molt pocs indrets, després de la prohibició que en va fer el Concili de Trento: a la Catedral de Palma de Mallorca i a l'Alguer.

Cada 24 de desembre la majoria d'esglésies mallorquines canten les matines de la nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. Un dels moments més esperats és el cant de la Sibil·la, d'origen medieval, que amb versos profètics anuncia la fi del món. La tradició sibil·lina es remunta als temps de la conquesta de Mallorca, esdevinguda el 1229. A Ciutat de Mallorca es va suprimir dues vegades, però es va reinstaurar definitivament el 1692. D'aleshores ençà la Sibil·la s'ha mantingut viva la Nit de Nadal a la Seu de Ciutat i a les esglésies dels pobles mallorquins.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/3964817/2...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)