Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Vint anys de sa Pobla a Gràcia

Diari de Balears - Pau Riutort 30-Gen-2012

Cultura | Cultura
Vint anys de sa Pobla a Gràcia
La vila mallorquina i el barri barcelonès tornaren a unir esforços per celebrar la ja tradicional revetla de Sant Antoni
Pau Riutort | 30/01/2012 | Vistes: 59 vegades

Puntuada amb 5 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

AppleMark
En vint anys, la revetla de Sant Antoni a Gràcia ja està consolidada. Foto: P. Riutort.

Ja fa dues dècades des que el mallorquí Antoni Torrens decidí traslladar a la vila de Gràcia les festes del seu poble, el Sant Antoni de sa Pobla. Farmacèutic, músic i promotor cultural, pensà que si les seves filles, aleshores estudiants a Barcelona, no podien gaudir de la revetla, aquesta s'havia de celebrar a la Ciutat Comtal. I com qui no vol ja han passat vint anys i la festivitat està arrelada per complet a l'acollidor i peculiar barri de Gràcia.
Què hi ha de millor per inaugurar les activitats d'enguany que l'exposició 20 anys de cartells Sa Pobla a Gràcia? Dijous de la setmana passada, el hall d'entrada del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), institució agermanada a la festa del Sant Antoni a Gràcia, s'omplí dels colors càlids que recordaven cada una de les revetles duites a terme en anys anteriors. L'endemà, i per començar a encalentir motors, a l'auditori del CAT s'hi programaren dos concerts. Els encarregats d'encetar el vespre foren el joveníssims Pinyol Vermell, que aprofitaren l'ocasió per presentar per terres catalanes el seu nou treball discogràfic, titulat Sense additius. I amb ells començaren a moure l'esquelet els primers balladors. Però no fou fins que Al Mayurqa pujà a l'escenari que la sala s'omplí de persones que, amb més o menys sincronia, es regien pels passos del ball de bot. Els d'Al Mayurqa declararen que se sentien "obligats a continuar la feina que ens ha deixat Toni Roig", membre de la banda que finà l'any 2007.
Ara bé, el dia fort de les festes de Sa Pobla a Gràcia fou dissabte, quan ja al capvespre la gresca començà a la plaça de la Vila. Allà es reuniren un bon grapat de colles de cultura popular. Xeremiers, gegants, trabucaires, bastoners, castellers i diferents agrupacions de dimonis demostraren les seves habilitats i tot just després començaren una cercavila cap a la plaça de la Virreina, on es va fer l'encesa del fogueró. Sota l'espectacular tronada del correfoc i l'explosió de coets i guspires, s'inicià la caminada, que deixava en passar l'olor amarga de la pólvora.
Una vegada arribats a Virreina ja es podia donar el sus per encendre el foc. La plaça s'omplí per gaudir novament de la demostració dels dimonis, la sonada dels xeremiers i les flames. La gent es col·locà al voltant del fogueró per tal d'alliberar-se del fred, però la gana començava a pitjar. Fou l'hora de traslladar-se cap a la plaça del Diamant on, a més del fogueró, hi havia caliu per poder fer la tradicional torrada de llonganisses i botifarrons. Gent de totes les edats asseguda en terra amb un tassó de vi i un plat ben farcit. Per damunt del murmuri destacava el so de les ximbombes i les veus dels glosadors. Amb la panxa plena i després de fer la xerradeta amb els amics, era l'hora d'escoltar música i ballar.
Tot i que la vetlada va estar sota amenaça de pluja durant tot el dia, al final només caigueren quatre gotes comptades. L'aigua no va aconseguir apagar el foc, però sí que impedí que el concert i la ballada programats a laplaça de la Virreina s'haguessin de traslladar cap al Tradicionàrius. Allà es calcaren les actuacions de la nit anterior, això sí, amb una major abundància de públic, que fins i tot va haver d'esperar que la gent sortís de l'auditori per poder-hi accedir.
Dins el CAT no hi cabia ni una agulla, sobretot a la sala de concerts, on s'emulà l'ambient festiu i la composició de plaça. Grans i petits ballaren sense respir les cançons primer de Pinyol Vermell i després, una altra vegada, d'Al Mayurqa. Al davant de les portes del Tradicionàrius, sense fogueró però sense passar fred, també s'improvisà la festa: xeremies i ball de bot per passar-s'ho d'allò més bé.
Un altre any, Sa Pobla a Gràcia no va decebre. Totes les places s'ompliren del foc i del caliu necessaris per fer recordar Sant Antoni, una festa que la vila de Gràcia ja pren com a pròpia i a la qual té una estima que es demostra amb la gran participació que arreplega. Però no tan sols hi acudeixen graciencs i gracienques, sinó també gent de tot el col·lectiu d'estudiants mallorquins a Barcelona i persones que cada any agafen l'avió o el vaixell des de Mallorca per viure i gaudir la meravellosa revetla de dues dècades d'història. Això sí, enguany els polítics foren la gran absència.
Diari de Balears - Pau Riutort

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/v...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)