Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Kike Maíllo: “Si fes el mateix film que tothom, deixaria el cinema”

Diari de Balears - Maria Llull 5-Mar-2012

Cultura | Cinema
Kike Maíllo: “Si fes el mateix film que tothom, deixaria el cinema”
Maria Llull | 05/03/2012 | Vistes: 12 vegades

Puntuada amb 0 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

La petita Claudia Vega protagonitza Eva, la pel·lícula amb la qual el cineasta Kike Maíllo aconseguí el Goya a la millor direcció novella el febrer passat.

El Teatre d'Artà projectà ahir la pel·lícula Eva en el que podria haver estat un diumenge de cinema d'allò més normal. Però no fou un dia habitual, perquè el seu director, Kike Maíllo (Barcelona, 1975), fou l'encarregat de presentar el film, acompanyat pel productor, Sergi Casamitjana. El flamant guanyador del Goya al millor director novell és un altre dels cineastes sorgit del planter de l'ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), on en l'actualitat exerceix de professor.Què té d'especial l'ESCAC per donar tants bons fruits?

Hi ha algunes coses que es fan bé allà. Hi ha molta pràctica i experimentació, elements essencials per aprendre a fer cinema. Els alumnes es poden equivocar al centre, i també aprenen a establir una relació amb qui està davant la pantalla, que no és altre que el públic.

Heu debutat amb un llarg de ciència-ficció, un gènere poc habitual en el cinema espanyol. Quines creis que són les causes d'aquesta absència?

Hi ha una rèmora cultural històrica pel fet d'haver perdut el tren tecnològic, però aquest clixé se solucionarà amb el temps. Espanya ha estat un país de cultura costumista, però tot canvia. Per exemple, fa uns anys el gènere del terror no era important i ara està molt reconegut, amb films com Rec i El orfanato. Passarà el mateix amb la ciència-ficció.

Com heu digerit el fet de guanyar un Goya amb la vostra primera pel·lícula?

Encara ho estic paint! (rialles). Des que vaig guanyar el Goya, no he fet res més que viatjar. Més que els premis, m'importa el reconeixement del film al carrer per part del públic.
Kike Maíllo i Sergi Casamitjana, ahir a Artà. Foto: J. Socies.

Malgrat la vocació comercial, no renunciau a la vostra autoria. Com es combinen aquests dos elements?

Intento pensar en pel·lícules que només jo o pocs directors poden fer. Tinc una tendència natural de voler arribar al públic, un to pedagògic, no debades som professor a l'ESCAC. Es tracta de donar un bocí de la meva coneixença. Si fes el mateix film que tothom, deixaria el cinema.

Per què creis que és tan útil la ciència-ficció per parlar de la condició humana?

És un gènere que es basa en condicionals que fan que hagis de repensar el teu món des d'un altre punt de vista. En el cas dels robots encara més, perquè són de la mateixa natura que els humans i suposen una molt bona excusa, molt visual, per parlar de les persones sense resultar pedant. A més, la ciència-ficció té moltes capes en la trama que permeten diversos nivells de lectura.

Els personatges són a Eva molt més importants que els efectes especials. Com es lluita contra la temptació de posar massa efectes?

Ha estat molt difícil i és la part en què hem anat amb més cura. L'element visual no s'ha de menjar la història, i tot el temps vaig anar amb el fre posat. Els efectes formen part d'allò que acompanya els personatges. Per això, en la primera part de la pel·lícula hi ha molts robots, i en la segona, quasi cap.
Diari de Balears - Maria Llull

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/k...

Més sobre Cinema en català (247)