Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Una web per a descobrir el Carxe

Vilaweb 14-Feb-2005

De tots els territoris de parla catalana, segurament el més desconegut és el del Carxe. En aquest petit territori sota administració murciana encara ara es conserva el català portat ara fa aproximadament dos-cents cinquanta anys, després de l'expulsió dels moriscos de la zona, per colons de la Foia de Castalla i pobles com Monòver, Novelda i el Pinós, al País Valencià. Actualment la regió de Múrcia no atorga cap mena de reconeixement al català del Carxe, per més que algunes associacions de lingüistes murcians haguessin intentat que l'estatut de Múrcia el reconegués com a territori bilingüe.
Sobre aquesta zona perifèrica dels territoris de parla catalana, n'hi ha una bona pàgina web (en català i espanyol) que recull articles de fonts diverses sobre la història de la Vega de Múrcia, la catalanitat a Múrcia i el català al Carxe. També s'hi ha obert un fòrum de debat.
Tot i que no s'hi esmenta, a Múrcia hi ha lingüistes que també defensen la protecció del murcià, una parla en què conflueixen elements del mossàrab, el castellà, l'aragonès i el català.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.com/

Més sobre El Carxe (4)