Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Onze raons a favor del català a l'escola

Diari El Punt Avui. Barcelona 13-Mai-2012

Onze raons a favor del català a l'escola
La Plataforma per la Llengua difon un argumentari en defensa de la immersió lingüística
Rebat tòpics que tergiversen la realitat
13/05/12 02:00 - barcelona - Redacció
[Una pancarta i una senyera en un acte de defensa del català a l'escola celebrat a Barcelona el mes de febrer passat Foto: ORIOL DURAN/ ARXIU.]
Una pancarta i una senyera en un acte de defensa del català a l'escola celebrat a Barcelona el mes de febrer passat Foto: ORIOL DURAN/ ARXIU.
1
Notícies de ...

Barcelona

La Plataforma per la Llengua acaba d'editar un llibret que pretén omplir d'arguments la defensa de la immersió lingüística a l'escola, respecte a aquells que recorren a tòpics per tergiversar la realitat i presenten les escoles catalanes com un camp d'ensinistrament d'anticastellans. Res més lluny de la realitat i per això la Plataforma adverteix que l'argumentari que ara difonen explica que el model lingüístic de l'escola catalana, amb la immersió, “ha estat lloat internacionalment” i, a més a més, “s'utilitza arreu i demostren que els nivells de competència en llengua castellana a Catalunya són similars als de la resta de l'Estat”.

El document està estructurat en onze afirmacions falses a les quals es contraposen uns arguments que destaquen “la validesa de la metodologia de la immersió, que suposa adquirir el domini d'una segona llengua fent-la servir com a vehicle en l'aprenentatge i com a eina de comunicació”.

El document es dirigeix, fonamentalment, a la comunitat educativa, que és on més es pateix el conflicte atiat per alguns col·lectius contraris a l'aprenentatge en llengua catalana. Aquests han aconseguit que els tribunals els garanteixin l'escolarització dels fills en castellà en un marc general que respecta la immersió lingüística a les aules.

Entre els arguments exposats es recorda precisament que la immersió lingüística ha rebut l'aval judicial del Tribunal Constitucional. També s'explica que és un sistema educatiu basat en experiències del Quebec i els Estats Units, i que es tracta d'un model lloat internacionalment per diversos organismes, com ara una comissió de la Unió Europea que el posa com a exemple de gestió multilingüística que es pot exportar a altres països. Es rebutja que la immersió atempti contra el coneixement de la llengua castellana i, en aquest sentit, s'aporten dades de la competència de l'alumnat en llengua castellana.

Darrera actualització ( Diumenge, 13 de maig del 2012 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Edició Nacional 13-05-2012 Pàgina 31


Diari El Punt Avui. Barcelona

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Llengua i ensenyament (312)