Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Isona Passola i Josep Bargalló clausuren la 9a Setmana de la Comunicació

Càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida 25-Mai-2012

Isona Passola i Josep Bargalló clausuren la 9a Setmana de la Comunicació
catedra | divendres, 25 de maig de 2012 | 18:30h
La cloenda de la 9a Setmana de la Comunicació a la Universitat de Lleida va comptar amb les intervencions, en primer lloc, del Rector de la UdL, Roberto Fernández, i del director de la Càtedra de Comunicació i Periodisme, Miquel Pueyo.

Seguidament, el director adjunt del diari Ara, Ignasi Aragay; el doctor en Ciències de la Informació per la UAB, Enric Marín; i Josep Lluís Cadena, president del Col·legi de Periodistes a Lleida, actuant com a moderador, van abordar la qüestió dels mitjans de comunicació com a marca en si mateixos.

Per finalitzar, el filòleg Josep Bargalló i la productora cinematogràfica Isona Passola van mantenir una interessant tertúlia entorn de la marca 'Catalunya' i les seves possibilitats.
La primera xerrada de la sessió de cloenda es va centrar en els mitjans de comunicació com a marca. Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara, va defensar un model de mitjà de comunicació "interactiu, recíproc amb la seva comunitat de lectors", a través de la consolidació del format digital i de l'ús de les xarxes socials, també com a canals de difusió de la informació. En aquest sentit, va defensar també un format plàstic i molt visual del seu diari, tant en la versió digital com en la de paper, en la mesura en que "un diari és un marc d'enquadrament de la realitat, una pintura, o bé una fotografia, d'un paisatge determinat".

Seguidament, Enric Marín, doctor en Comunicació per la Universitat Autonòma de Barcelona, va lligar precisament el fil conductor de la 9a Setmana de la Comunicació a la UdL ("La construcció d'una marca") amb allò que representa un mitjà de comunicació avui en dia: "una marca a la qual adscriure's". És en aquesta línia que va definir els tres punts bàsics de construcció d'una marca en un mitjà de comunicació segons ell:

- L'associació a un estat social i d'opinió determinat.

- La singularitat enmig del "bosc mediàtic" i el forjament d'una credibilitat fiable per als seus lectors ("encara que sigui a través del sectarisme").

- L'assumpció d'una identitat corporativa amb què autoreferenciar-se.

Finalment, va definir molt clarament les tres marques d'èxit que, a parer seu, són tres pilars autoidentificatius de la societat catalana: "La Caixa, el Barça i Tv3".


La marca 'Catalunya'

Per concloure la 9a Setmana de la Comunicació a la Universitat de Lleida, el Saló Víctor Siurana va comptar amb el debat entre el filòleg i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Bargalló, i amb la productora cinematogràfica, Isona Passola (responsable de films com Pa negre o Catalunya-Espanya, entre molts d'altres), entorn de les significacions del nostre país, Catalunya, en tant que marca amb una forta i creixent projecció a l'estranger.

Josep Bargalló va començar la seva intervenció parlant de la cultura com a marca: va apuntar, entre d'altres qüestions, que "la cultura és: una peça estructural per al desenvolupament; un camp estratègic; i una marca de projecció internacional", entesa com a "identitat cultural-nacional o eina diplomàtica" d'un país. En aquesta mateixa direcció, va palesar la importància de les traduccions dels nostres creadors a múltiples llengües europees i de la resta del món, posant l'exemple de Jaume Cabré (amb més de 500.000 vendes del seus llibres, en la seva traducció alemany, a la Fira de Frankfurt del 2007) o del propi d'èxit d'Isona Passola i Agustí Villaronga amb Pa Negre.

Agafant el relleu del debat, doncs, Isona Passola va voler destacar l'aposta per "productes locals amb llenguatge i sentiments universals en plena societat global". Així, va reconèixer, una marca en cinema "es vehicula i s'internacionalitza bàsicament a través d'estereotips". A més de la pròpia internacionalització de la marca 'Barcelona', també com a capital d'un país, Passola va admetré la força que encara té a l'estranger (especialment, als EUA) la "marca" de la Guerra Civil Espanyola i de la Postguerra. Tanmateix, la productora va insistí en el lligam entre Pa Negre i la marca 'Catalunya' "necessàriament a partir de la llengua": "el cinema, per tant", va remarcar, "és una enorma eina de propaganda per a un país: més quan no es disposa d'un estat propi".

A mode de conclusions, finalment, Bargalló i Passola van voler subratllar que "al món hi ha pocs prejudicis entorn de les marques associades a un territori concret". Per tant, segons ells, l'únic que cal és:

- Planificar bé l'estratègia de difusió d'una marca territorial o de país.

- Autoidentificar-s'hi per vendre-la adequadament.

- Insistir en la dimensió universal d'allò local.


Per reblar el clau, van definir tres valors propis a reivindicar arreu:

- La multiculturalitat transfronterera.

- El plurilingüisme com a tret idiosincràtic de modernitat a Europa.

- L'ampli abast de l'àmbit nacional-cultural de l'àrea catalanoparlant.
Càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida

Origen


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/22...

Més sobre Jornades, congressos, exposicions, seminaris (418)