└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Les preguntes de geografia i hist˛ria es feren en castellÓ

Diari de Balears - Joan Riera 14-Set-2012

Balears | PolÝştica
Les preguntes de geografia i hist˛ria es feren en castellÓ
Selectivitat a la UIB: lĺempresa que fa les c˛pies sĺequivocÓ tant dimarts com ahir dematÝ i no pogueren rectificar. La vicerectora dĺAlumnes ho investiga
Joan Riera | 14/09/2012 | Vistes: 140 vegades

Puntuada amb 1 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

Sorpresa a l'examen de Selectivitat de la UIB. Dimarts, a la prova de geografia, es repartÝ als alumnes un qŘestionari amb les preguntes just escrites en castellÓ. La llengua pr˛pia de les Balears havia desaparegut. Ahir es repetÝ la mateixa errada a la prova d'hist˛ria. Als aspirants universitaris nomÚs els entregaren el qŘestionari en castellÓ. El foli era de color blanc (color corresponent a catalÓ), per˛ les preguntes estaven en castellÓ. La UIB ho considera una "errada tŔcnica" i ho investiga.

Entre els alumnes s'armÓ un gran rebombori. Molts veien bellumes. Se sentiren comentaris "d'alguna jugada de la Conselleria de Rafel Bosch per augmentar sibilĚlinament les rÓtios en castellÓ". Per˛ no era cert. Aquest diari es posÓ en contacte amb Miquel DeyÓ, director general d'Universitats del Govern. "╔s la primera notÝcia que en tenc", afirmÓ. Tot seguit telefonÓ al professor responsable de l'Órea de Geografia i Hist˛ria de les proves de Selectivitat, qui li confirmÓ l'errada "per un problema administratiu".

DeyÓ afirmÓ que "l'execuciˇ de les proves Ús responsabilitat de la UIB. Des del Govern mirarem quŔ ha passat, per˛ no tenim competŔncies en tot el procÚs de realitzaciˇ de les proves".

La responsable del procÚs de la Selectivitat Ús la vicerectora d'Alumnes, Maria Juan. Aquesta assenyalÓ que "ara mateix just podem confirmar que es tracta d'una errada tŔcnica i res mÚs que aix˛. Quan s'hagi acabat d'investigar, ja informarem sobre el que ha passat amb exactitud".

Empresa privada

Altres fonts asseguraren que l'errada provÚ de l'empresa privada que gestiona tot el procÚs d'informatitzaciˇ i elaboraciˇ de les c˛pies de les proves, a mÚs del subministrament. A l'hora d'efectuar els exÓmens, ja no hi havia temps de reaccionar. Dimarts les preguntes eren tan sols en castellÓ. I ahir els folis blancs (reservats al catalÓ) foren repartits escrits Ýntegrament en llengua castellana.Mentrestant, pareix que hi havia tambÚ folis sŔpia (reservats al castellÓ) escrits en catalÓ, per˛ l'errada en el repartiment ja s'havia comŔs. Segons sembla, la gran majoria d'alumnes contestaren en catalÓ, malgrat que les preguntes estaven fetes en castellÓ.

Ahir tambÚ hi havia rum-rum pel fet que sigui una empresa privada la que gestioni la informatitzaciˇ i confecciˇ de les c˛pies de les proves ja que, en teoria, aquests exÓmens s'haurien de mantenir dins el mÓxim secret dels professors i ˛rgans rectors de la Universitat fins al darrer moment per evitar, per una banda, suspicÓcies i, per l'altra, errades tŔcniques o humanes.
Diari de Balears - Joan Riera

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/l...

MÚs sobre AbsŔncia del catalÓ (504)