Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Simó Colls: 'El fiscal ha deixat de banda la qüestió lingüística perquè no feia al cas’

Vilaweb 4-Oct-2012

Dijous 04.10.2012 06:00

Simó Colls: 'El fiscal ha deixat de banda la qüestió lingüística perquè no feia al cas’

Pendent de sentència el cas dels guàrdies civils que van vexar un conductor que no volia parlar en espanyol

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El cas de dos guàrdies civils denunciats per haver vexat un veí de Vilajuïga i haver-ne conculcat els drets lingüístics és des d'ahir pendent de sentència. La fiscalia va demanar l'absolució de totes dues parts, per manca de testimonis que poguessin corroborar cap de les dues versions. I és que els guàrdies civils també havien denunciat Simó Colls.

Simó Colls ha explicat a VilaWeb que el fiscal havia esquivat la qüestió lingüística perquè 'no era allò que es jutjava'.

'El fiscal ha demanat l'absolució de tots tres. Segons ell, tots teníem la mateixa credibilitat, però les versions eren molt diferents; i si bé ha admès que parlar català no era delicte, no hi ha volgut entrar perquè no era allò que es jutjava', explica Colls.

Els fets van passar el 30 de maig. En un control rutinari de la guàrdia civil els agents van exigir a Simó Colls que parlés en castellà. Ell s'hi va negar i els agents 'van reaccionar vexant-lo verbalment i físicament'. A sobre, van denunciar-lo per una falta de desobediència i de resistència a l'autoritat. Abans Colls ja havia denunciat els agents per vexacions.

Després d'una hora i mitja de declaracions, la fiscalia va demanar una sentència absolutòria per a tots tres, perquè les versions eren contradictòries i no hi havia proves objectives que les confirmessin. Però l'advocat de Colls accepta l'absolució del seu client, però demana una pena de 480 euros a cada agent per maltractament d'obra i per vexacions. En canvi, l'advocat dels agents de la guàrdia civil demana una multa de 600 euros al veí de Vilajuïga per una falta de desobediència i una de vexacions. Ara cal esperar la sentència, que es publicarà d'ací a deu dies, més o menys.

'Si sóc conformista, em sembla molt bé la resolució del fiscal, perquè vol l'absolució, però haurien de condemnar els guàrdies civils per no fer bé la seva feina. De fet, el meu advocat demanava 480 euros a cadascun per vexació i maltractament d'obra. A més, ells van fer la denúncia dos dies més tard que no pas jo', explica.

No és pas la primera volta que algú denuncia uns policies per tracte discriminatori contra els ciutadans que els parlen en català. El cas més recent, diu Colls, és el de Josep M. Tegido, aquest mateix any a l'Alt Empordà. 'Però ell no va fer cap denúncia; va limitar-se a fer un escrit i el va passar a la premsa i a la gent més a prop'.

Per la Plataforma per la Llengua, que ha assumit la defensa de Simó Colls, la llei assegura el dret dels ciutadans d'adreçar-se als agents públics en la llengua oficial que decideixin. A més d'assumir la defensa de Colls, la Plataforma per la Llengua també ha dut el cas a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat i ha formulat una pregunta a través d'eurodiputats catalans per tal que la Comissió Europea es manifesti sobre casos com aquest.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4044840/2...

Més sobre Imposició del castellà/francès (165)