Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

“Volia posar una denúncia i em citen com a denunciat”

Diari de Balears - Antoni Pol 28-Oct-2012

Balears | Part Forana
“Volia posar una denúncia i em citen com a denunciat”
Jordi Alegre és citat als jutjats d’Inca el proper 22 de novembre acusat d’una falta de desobediència a l’autoritat. Va voler parlar en català a la Guàrdia Civil
Antoni Pol | 28/10/2012 | Vistes: 497 vegades

Puntuada amb 4 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

Jordi Alegre ha estat citat acusat de "desobediència a l'autoritat". Foto: Arxiu.

Els jutjats d'Inca seran l'escenari d'un nou episodi que posa en qüestió la pofessionalitat de la Guàrdia Civil i l'actitud del cos cap a la llengua pròpia de les Balears (o bé el relat d'un ciutadà convencional que sosté que "només volia parlar en català").

Jordi Alegre, nascut a Catalunya però resident a Inca des de fa anys, ha estat citat el 22 de novembre a la seu del Jutjat d'Instrucció número 2 de la capital del Raiguer acusat de "desobediència a l'autoritat". Han de fer-li un judici de faltes.

dBalears es va fer ressò, el juliol passat, de la topada d'Alegre amb la Guàrdia Civil. Segons el seu relat, l'acusat intentà denunciar la Benemèrita, al maig, que "rebia trucades d'aquestes línies que et telefonen permanentment per vendre't alguna cosa". Quan Alegre aconseguí contactar amb la Guàrdia Civil (d'Inca), li varen dir "Hábleme en español". La conversa va acabar amb aquest desavinença entre l'agent que havia d'atendre'l i el denunciat.

Hores després -continua el relat d'Alegre- un altre agent el va tornar a trucar per citar-lo al quarter. Alegre hi va anar l'endemà i allà el retingueren. Lluny de cedir a favor de la llengua que els agents, segons ell, volien "imposar" (el castellà), Alegre va insistir a exercir el seu dret i continuà parlant en català, l'idioma cooficial i propi de les Illes. Finalment, detallà Alegre, els agents el varen amollar i li van dir: "Ja t'ho trobaràs als jutjats". El denunciaren, "però no me n'explicaren el motiu", afegeix Alegre. La citació per al 22 de novembre és el resultat de la denúncia d'aquell dia.

Alegre, pensionista en l'actualitat i extreballador (tècnic de manteniment) d'una marca de begudes, defensa la seva innocència. Sosté que la denúncia contra ell "és irrisòria" i lamenta que "es gastin doblers en aquestes coses". "No em deixaré trepitjar, ni a mi ni la meva llengua", adverteix.

Suport

Es preveu que el dia del judici es munti una concentració de suport a Alegre. Hi acudiran gent de l'OCB i d'Esquerra. No és el primer pic que es registra un enfrontament entre un catalanoparlant i agents de la Guàrdia Civil.
Diari de Balears - Antoni Pol

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/v...

Més sobre Imposició del castellà/francès (165)