Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Villaronga rodarà a l’Havana

Diari de Balears - Maria Llull 3-Dec-2012

Cultura | Cinema
Villaronga rodarà a l’Havana
Maria Llull | 03/12/2012 | Vistes: 18 vegades

Puntuada amb 0 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

El cineasta mallorquí Agustí Villaronga, al Born de Palma en una imatge d’arxiu.

El director mallorquí Agustí Villaronga passarà els dos pròxims mesos a l'Havana, ultimant els darrers detalls del procés de documentació d'El rei de l'Havana, el títol que portarà el seu proper projecte cinematogràfic, i escrivint-ne el guió. "He d'acabar d'enllestir el guió i, malgrat que conec molt bé l'illa i que hi he estat un munt de vegades, hi he de tornar per perfilar alguns detalls", explica. El film es basa en la tercera novel·la de l'escriptor cubà Pedro Juan Gutiérrez, igualment titulada El rey de La Habana, una obra que s'insereix dins una sèrie al voltant de les difícils condicions de vida que es donen a la capital cubana.

"La pel·lícula està molt en la línia de Los olvidados (1951) de Buñuel", apunta el director mallorquí. La cinta de Buñuel parla de personatges absolutament al marge, a qui la vida empeny a tot tipus d'actes només per poder sobreviure. "La història passa als anys 90, just quan va caure el bloc soviètic i els embargaments a Cuba varen tenir unes greus repercussions sobre la vida quotidiana de la societat cubana", comenta Agustí Villaronga. El rei de l'Havana contarà "una història d'amor entre membres de classe molt baixa, els sense veu". També parlarà de "la picaresca de sobreviure".

I com és això de no aturar de treballar en temps de crisi? "És un moment en què de vegades no se sap molt bé cap on tirar... El que ens han demostrat és que, en segons quines situacions, la cultura és prescindible. I si no, basta veure el que està passant a Balears", assenyala el cineasta illenc. Malgrat tot, el que no s'ha de fer és "aturar-se mai d'adaptar-se a les noves situacions que es presenten".

I no aturar és precisament el que fa Agustí Villaronga amb "diferents projectes alhora". "Mai no se sap què passarà amb un projecte, si s'anul·larà o continuarà". Així que val més tenir-ne uns quants a la cartera.

En aquest cas, els premis i l'èxit de Pa negre han ajudat moltíssim que no manquin propostes en la carrera d'Agustí Villaronga. "Els guardons ajuden moltíssim", reconeix. "És com si et posassis una mica de moda i els productors s'interessen més per tu".

Si els terminis es desenvolupen com està previst, Agustí Villaronga començarà el rodatge d'El rei de l'Havana a finals de 2013. De moment, cal finalitzar-ne el guió i enllestir-ne la preproducció.
Diari de Balears - Maria Llull

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/v...

Més sobre Cinema català (233)