Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'article «300 anys d'espoli fiscal» de Sàpiens fa la volta al món

Nació Digital - L.Montaner 1-Dec-2012


Mitjans
L.Montaner | Actualitzat el 01/12/2012 a les 16:55h
L'article «300 anys d'espoli fiscal» de Sàpiens fa la volta al món
El dossier s'ha traduït a quatre idiomes i busca canviar la visió que tenen alguns mitjans espanyols i internacionals sobre el tracte econòmic que pateix Catalunya
Euros que marxen i no tornen. Foto: Comissió Europea

"Volem que amb aquest dossier els mitjans espanyols tinguin una informació veraç sobre l'espoli fiscal de Catalunya diferent a la que reben, ja que molts en tenen una visió distorsionada". Aquest és un dels objectius de l'article 300 anys d'espoli fiscal, publicat al setembre a la revista Sàpiens. Així ho ha assegurat a Nació Digital l'editor de la publicació, Jordi Creus, que ha dit que el dossier pretén "explicar de forma bàsica i senzilla que l'espoli fiscal que sofreix Catalunya va començar molt abans de la Transició espanyola".

Segons explica l'article, que ha estat escrit per l'escriptor Jordi Mata i assessorat pels historiadors Agustí Alcoberro, Francesc Cabana i Josep M. Solé, l'espoli fiscal de Catalunya va començar amb la implantació del cadastre per part del govern de Felip V, just després de la derrota de 1714.

L'exemplar de la revista on es va publicar aquest article, la número 122, va arrasar als quioscs. "Va ser una gran sorpresa, la revista es va exhaurir pràcticament a tot Catalunya", assegura Creus. A més a més, el resum que es va publicar a la seva pàgina web va ser la peça més llegida de tota la història de la publicació.

Campanya internacional

Degut a la bona acollida, l'equip de Sàpiens ha decidit iniciar una campanya a nivell internacional per tal que els mitjans de comunicació es facin ressò del que s'hi explica. Així, i per primera vegada, un article publicat a aquesta revista s'ha traduït a quatre idiomes: castellà, anglès, francès i alemany i s'ha distribuït entre els més de 250 corresponsals estrangers que viuen arreu d'Espanya i als directors dels principals mitjans de comunicació del món. Entre altres, l'equip de Sàpiens ha enviat l'article, que és un resum de la sèrie de tres, a The New York Times, Le Monde, el Frankfurter Allgemeine, etc.

L'enviament d'aquest dossier es va fer coincidint amb la setmana de les eleccions al Parlament de Catalunya i ja hi ha hagut les primeres reaccions: "Al-Jazeera va entrevistar a la directora de la revista, Claudia Pujol, la setmana passada i altres mitjans europeus que segueixen el procés sobiranista de Catalunya també se n'han fet ressò".

Nació Digital - L.Montaner

Origen


http://www.naciodigital.cat/noticia/4944...

Més sobre Revistes (395)