Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El català, la dinovena llengua més utilitzada a Twitter

Vilaweb 23-Dec-2012

Diumenge 23.12.2012 18:41

El català, la dinovena llengua més utilitzada a Twitter

Un estudi compara també les piulades fetes a Bèlgica i a Catalunya

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

En un rànquing de les llengües més utilitzades a Twitter, el català ocupa la dinovena posició. Així es desprèn de l'estudi 'El Twitter de Babel: mapa de les llengües del món a través de plataformes de microblogging' (en pdf) que ha recollit la universitat de Cornell (Nova York) i que recull dades de gairebé dos anys a través de tuits geolocalitzats. És a dir, els investigadors han desglossat una mitjana de 650.000 piulades diàries, que contenen informació d'uns sis milions d'usuaris per desgranar la pauta lingüística de la vuitantena de llengües que han trobat a més de cent països diferents. S'han classificat per estats, regions i ciutats. En el cas de Catalunya, s'utilitza com a comparativa amb Bèlgica.

El català voreja els 100.000 usuaris a Twitter i això la converteix, segons un estudi que publiquen cinc investigadors de les universitats de Boston, Marsella, Cambridge i Torí, en la dinovena llengua més utilitzada a aquesta xarxa social.

La primera llengua a Twitter és, sense dubte, l'anglès. En segona posició, i molt per sota, la segueixen l'espanyol, l'indonesi i el malai, mentre que el japonès, el coreà, el portuguès, l'alemany, el tailandès i el turc completen el 'top ten' de les llengües més utilitzades a Twitter.

Comparativa entre Catalunya i Bèlgica

Els investigadors prenen Catalunya i Bèlgica com a exemple per comparar dues realitats socials diferents. Segons les figures que presenta l'estudi, al nord belga hi predomina el flamenc mentre que el sud és marcadament való.

En canvi, a Catalunya, els investigadors conclouen que la distribució lingüística està 'clarament barrejada (particularment a Barcelona)'. Segons el text, l'espanyol és més popular en una ràtio de 1,7 respecte el català -l'utilitzen un 49% dels usuaris mentre que només un 28,2% s'hi expressa en català-.

L'estudi també diu que s'han tingut en compte les piulades fetes des de Catalunya, és a dir, incloses totes les fetes per turistes, especialment a Barcelona. En aquest sentit és significatiu que, per exemple, l'anglès sigui utilitzat en un 15,2% dels tuits a Catalunya. L'estudi també evidencia que el català és més utilitzat al centre i al nord del país que no pas a l'àrea de Barcelona i a la costa de Tarragona. L'estudi només ha tingut en compte el Principat.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4068313/2...

Més sobre El català a les noves tecnologies (252)