Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Convocada una segona sessió al gener del judici contra el conductor que pot perdre el carnet per parlar en valencià

Vilaweb 24-Dec-2012

Dilluns 24.12.2012 17:54

Convocada una segona sessió al gener del judici contra el conductor que pot perdre el carnet per parlar en valencià

Carles Mateu Blay ha assistit avui a la primera vista, en què ha negat totes les acusacions i ha aportat algunes proves · Per una altra banda, ha presentat una denúncia contra el cos de la guàrdia civil

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El malson de Carles Mateu Blay, el conductor d'Almenara a qui la guàrdia civil va retenir divendres durant tres hores per haver parlat en valencià, encara no s'ha acabat. Avui ha assitit als jutjats de Castelló a la primera sessió del judici ràpid obert per les més que dubtoses denúncies que la guàrdia civil va presentar contra ell. Blay ha negat que circulés sense el cinturó, que presentés cap mena de resistència a l'hora de fer les proves d'alcoholèmia i de drogues -proves que va fer, amb resultat negatiu-, i que no utilitzés l'armilla reflectant. De fet, ha mostrat a la fiscal una fotografia feta per ell mateix amb el telèfon mòbil en què se'l veu amb l'armilla posada. Potser per això el judici no s'ha resolt avui i se n'ha fixat una segona sessió per al 3 de gener.

El suport de la gent

Però per a ell, el resultat del judici ha deixat de ser el més important. D'ençà que ahir VilaWeb va publicar la informació amb el seu testimoni, no ha parat de rebre mostres de suport de tots els àmbits. Fins i tot d'alts càrrecs polítics, com el responsable del Bloc a Castelló, Enric Nomdedéu, amb qui ha parlat abans i després del judici.

'La meua advocada ja m'ha dit que ho tenim molt difícil per guanyar, perquè és la meua paraula contra la del cos de seguretat de l'estat espanyol, que no és poca cosa, però el judici ja no és el més important; el més important i emocionant és notar el suport de tanta gent, a qui agraisc de tot cor l'ajuda rebuda, el meu fill i el meu país', ha explicat Blay, notablement emocionat, en declaracions a VilaWeb.

'No em puc canviar l'ànima'

Es troba esgotat per tot el que ha passat aquests dos darrers dies, diu, i no amaga que diversa gent li ha aconsellat que callés, que tot plegat només li portaria problemes. Però ell respon: 'No em puc canviar l'ànima, no puc callar i pense anar fins al final; i potser, qui sap, això servirà algun dia per a veure fet realitat un somni, que és despertar-me en el meu país, el meu país lliure.'

Denúncia contra el cos de la guàrdia civil

Blay ha aprofitat la visita als jutjats per a presentar una denúncia contra el cos de la guàrdia civil. Una denúncia, explica, de recorregut igualment complicat, segons els vaticinis de l'advocada, però que no per això ha de romandre sense fer-se. De moment, Blay encara no ha localitzat cap dels cotxes que van passar per aquesta rotonda de la CV-18 divendres al voltant de les 17.30 i que presumiblement van presenciar els fets, però no descarta que mercès al suport de la gent acabin apareixent testimonis.

Els fets

Tot plegat va passar divendres en un control rutinari a la sortida d'Almassora. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en Carles per a un control d'alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l'escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va propiciar una conversa amb els agents, referida a la documentació. Aleshores ja s'intuïa que alguna cosa no acabava de funcionar, però en Carles no es podia imaginar el que acabaria passant. 'Vaig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m'imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m'han retirat el carnet de conduir per parlar en valencià; és escandalós i intolerable'.

A partir d'aquell moment la conversa va esdevenir un atac i una humiliació contra en Carles, que va acabar arribant a casa al cap de més de tres hores 'amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir'. Mentre va estar retingut, en Carles va haver d'aguantar insults de tota mena i fins i tot més d'una empenta (vegeu ací el relat complet). Ara només espera que el seu cas no es torni a repetir.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4068566/2...

Més sobre Imposició del castellà/francès (165)