Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un guàrdia civil reconeix que van demanar al veí d'Almenara que parlés castellà

Vilaweb 4-Gen-2013

Divendres 04.01.2013 10:03

Un guàrdia civil reconeix que van demanar al veí d'Almenara que parlés castellà

Vist per a sentència el judici al conductor retingut perquè parlava en català · Un tercer guàrdia civil reconeix que Mateu portava l'armilla reflectant i que les proves d'alcohol i drogues havien sortit negatives

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El judici a Carles Mateu Blay, el conductor d'Almenara multat i retingut per la guàrdia civil durant tres hores per haver parlat en català, ha quedat vist per a sentència. 'Estic prudentment satisfet, perquè l'agent d'atestats de la guàrdia civil ha reconegut davant el jutge que en tot moment vaig portar l'armilla reflectant i que les proves d'alcohol i drogues es van fer i van tenir resultat negatiu. Això desmunta la versió i les denúncies falses dels altres agents', ha explicat Mateu a VilaWeb. Aquest tercer guàrdia civil, l'agent d'atestats, resta credibilitat al relat dels altres dos.

Amb tot, cal tenir present que arribà al lloc dels fets quan Mateu ja feia més de dues hores que hi era retingut i ja havia estat denunciat (vegeu ací el relat complet dels fets). Mateu ha reiterat al jutge que les denúncies són falses i que no tenen cap fonament. A més, ha valorat que l'agent d'atestats hagués explicat la veritat al jutge, defugint un capteniment corporativista.

'No entenc el valencià'

Els dos agents de la guàrdia civil que van humiliar i retenir Mateu, en canvi, s'han refermat en la seva versió dels fets i han negat davant el jutge que les denúncies fossin falses. Tanmateix, no han pogut rebatre el resultat de les proves d'alcohol i drogues ni les declaracions de l'agent d'atestats, i s'han limitat a dir, sense cap argument, que el conductor mostrava signes d’embriaguesa. Un d'ells fins i tot va reconèixer al jutge: 'Jo parle castellà perquè sóc de Ciudad Real i, per tant, no entenc el valencià', va dir ahir, segons que explica l'advocat de Mateu, Vicent Esbrí, al diari Levante-EMV. I reconeix queli van demanar a Mateu que parlés en castellà.

El jutge ha de decidir ara si es creu la versió dels fets i les denúncies dels dos agents que van retenir Mateu durant tres hores o si dóna més credibilitat a l’acusat i a l'agent d'atestats. La sentència, que podria implicar que retiressin el carnet a Mateu, se sabrà d'aquí a tres setmanes.

Els fets

Tot va passar el 21 de desembre en un control rutinari a la sortida d'Almassora (Plana Alta), poc després de les 17.00. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en Carles per a un control d'alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l'escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va suscitar preguntes dels agents sobre la documentació. Aleshores ja s'intuïa que alguna cosa no acabava de funcionar, però en Carles no es podia pas pensar què acabaria passant. 'Vaig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m'imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m'han retirat el carnet de conduir per haver parlat en valencià; és escandalós i intolerable.'

Des d'aquell moment, la conversa va esdevenir un atac i una humiliació contra en Carles, que no pogué arribar a casa fins al cap de més de tres hores 'amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir'. Mentre va estar retingut, en Carles va haver d'aguantar insults de tota mena i fins i tot més d'una empenta. Van obligar-lo a esperar-se dins el cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d'atestats. Quan finalment va arribar, els dos primers guàrdies civils se’n van anar i van deixar-li tota la documentació d'en Carles i les denúncies corresponents.

Ara només espera que el seu cas no es torni a repetir 'i que no se'n silenciïn molts d'altres que continuen succeint.'

El suport de la gent

Però per Carles Mateu, amb tot, el resultat del judici ha deixat de ser el fet més important. D'ençà de la publicació a VilaWeb de la informació amb el seu testimoni, no ha parat de rebre mostres de suport de tots els àmbits. Fins i tot d'alts càrrecs polítics, com el responsable del Bloc a Castelló, Enric Nomdedéu, amb qui va parlar abans de la primera sessió del judici i després.

'La meua advocada ja m'ha dit que ens serà molt difícil de guanyar, perquè és la meua paraula contra la del cos de seguretat de l'estat espanyol, que no és poca cosa, però el judici ja no és el més important; el més important i emocionant és notar el suport de tanta gent, a qui agraisc de tot cor l'ajuda rebuda, del meu fill i del meu país', va explicar Blay fa uns quants dies, notablement emocionat, en declaracions a VilaWeb.

'No em puc canviar l'ànima'

Carles Blay no amaga que hi ha gent que li ha aconsellat de callar, que tot plegat només li portaria problemes. Però respon: 'No em puc canviar l'ànima, no puc callar i pense anar fins al final; i potser, qui sap, això servirà algun dia per a veure fet realitat un somni, que és despertar-me en el meu país, el meu país lliure; lluitaré contra tothom, però mai contra la meua ànima ni els meus sentiments.'

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Fotografia dels dos agents que van retenir Carles Mateu Blay, feta per ell mateix amb el mòbil.

Solidaritat al Facebook

El cas de Carles Mateu Blay ha causat estupor a les xarxes, on molts usuaris han expressat la seva solidaritat amb el conductor valencià multat per la guàrdia civil per parlar català. Ara, per canalitzar aquesta solidaritat s'ha creat una pàgina al Facebook amb el nom 'Jo també sóc Carles Mateu'.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4070893/2...

Més sobre Imposició del castellà/francès (165)