Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

‘Blancaneu' vs. ‘El bosc'

Diari El Punt Avui - Bernat Salvà. Barcelona 8-Gen-2013

‘Blancaneu' vs. ‘El bosc'
Les pel·lícules de Pablo Berger i Óscar Aibar, principals favorites als premis Gaudí. ‘Els nens salvatges' i ‘Fènix 11·23' també destaquen entre els nominats
08/01/13 02:00 - barcelona - Bernat Salvà
Joel Joan deixarà la presidència
de l'Acadèmia del Cinema Català per no “personalitzar la institució”

Quatre pel·lícules surten com a favorites en la cinquena edició dels premis Gaudí: Blancaneu (12 nominacions), El bosc (11), Els nens salvatges (8) i Fènix 11·23 (7). Si hi afegim les altres cintes més nominades (Lo imposible, Les aventures de Tadeu Jones, Una pistola en cada mano, [REC]3 Génesis, The Pelayos...), completarem una panoràmica molt complexa, un reflex de la diversitat de la indústria cinematogràfica catalana, amb les seves virtuts i contradiccions.

D'entrada, perquè la pel·lícula amb més nominacions, Blancaneu, de Pablo Berger, és muda i aspira a la millor pel·lícula en llengua catalana. Participar en aquesta categoria “ve de l'ICEC”, explica Joel Joan. Com que és una producció catalana muda, i hi ha versions dels rètols en català i castellà, l'ICEC considera el català la versió original. “Som un país divertit, si més no”, va dir fent broma Joel Joan, que era ahir notícia per dos motius: per les set nominacions de Fènix 11·23, que ha codirigit amb Sergi Lara, i perquè va confirmar la notícia que plegarà de president de l'Acadèmia del Cinema Català aquest any, quan acabi el seu mandat. “El balanç d'aquests cinc anys és molt positiu –va comentar a la premsa–. Ja som 350 acadèmics, hi ha un reconeixement del públic als premis, està garantida la continuïtat... Però no s'ha de personalitzar la institució en la meva persona.” La cerimònia dels Gaudí d'aquest any es farà per primer cop en diumenge, el 3 de febrer. Tindrà lloc al Barcelona Teatre Musical (BTM), serà presentada per Andreu Buenafuente i, com és habitual, s'emetrà en directe per TV3.

El bosc, pel·lícula dirigida per Óscar Aibar a partir d'un guió d'Albert Sánchez Piñol, ha aconseguit onze nominacions i és una altra candidata ferma als premis Gaudí. Les altres pel·lícules més nominades també exemplifiquen la complexitat i riquesa del cinema català. Els nens salvatges, amb vuit nominacions, està dirigida per una cineasta madrilenya i s'ha rodat en versió original catalana. Alguns cineastes catalans, en canvi, han optat pel castellà (Cesc Gay, sis nominacions per Una pistola en cada mano) o l'anglès(J.A. Bayona, també sis nominacions per Lo imposible). Aquest film sobre el tsunami no pot aspirar a determinades categories perquè no és una producció catalana, però sí que estan nominats el director i diversos tècnics catalans (el reglament dels premis ho permet). Cal destacar també les quatre nominacions que han obtingut Les aventures de Tadeu Jones i The Pelayos.

Darrera actualització ( Dimarts, 8 de gener del 2013 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 08-01-2013 Pàgina 51
El Punt Avui. Edició Nacional 08-01-2013 Pàgina 31


Diari El Punt Avui - Bernat Salvà. Barcelona

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Cinema català (233)