Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Xavier Salinas: “No valorar una llengua és menysprear la persona”

Diari de Balears - Cristina Polls 11-Gen-2013

Balears | Polí­tica
Xavier Salinas: “No valorar una llengua és menysprear la persona”
El bisbe electe afirma que “estime la meva i no me la prendran, és la meva”. Assegura que “no vol fer un problema” de la qüestió lingüística
Cristina Polls | 11/01/2013 | Vistes: 462 vegades

Puntuada amb 5 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

El bisbe electe de Mallorca, Xavier Salinas (València, 1948), defensà ahir que "no valorar una llengua és menysprear la persona". La frase és prou explícita per il·lustrar com veu Salinas el conflicte lingüístic creat a les Illes per la gestió del PP.

Pocs dies després d'arribar a Palma per preparar la seva presa de possessió, ahir comparegué davant els mitjans de comunicació i deixà clar que "estime la meva [llengua] i no me la prendran, és la meva". El més important "és parlar-la i cuidar-la", afirmà Salinas, qui explicà que la seva intenció és "no fer-ne un problema, d'aquesta qüestió" i que contestarà amb l'idioma que faci falta aquells que se li dirigeixin. Així respongué el futur bisbe la pregunta d'un periodista de si hi hauria més presència del castellà al Bisbat.

Amb relació a les diferents visions de la tasca evangelitzadora dels religiosos mallorquins, que en algunes ocasions ha creat conflictes, Salinas reconegué que "sé que és un problema general a les nostres esglésies, sempre hi ha hagut una tensió entre els que tenen una visió estricta de la religiositat i els que es decanten pel compromís social". Respecte d'aquesta qüestió, assegurà que "el bisbe ha de ser una mescla de tot i ha d'unir els esforços de dues dimensions que no han d'estar enfrontades". No obstant això, Salinas es mostrà convençut de la necessitat "d'un accent més radicalment religiós si es tracta d'ajudar". I és que, a parer seu, "aquest és un repte molt gran". Així és com considera que es dóna "una dimensió vital i humanitzadora de la fe".

L'anterior bisbe de la Diòcesi, Jesús Murgui, durant la seva etapa com a màxim responsable de l'Església a Mallorca, fou qüestionat per diferents sectors per mostrar-se poc comunicatiu amb la Comunitat i viure al marge de la realitat de Mallorca. Sobre quin serà el seu tarannà com a nou bisbe d'una diòcesi que qualificà de "cosmopolita", afirmà que "no puc viure al marge de la realitat i he de contribuir a la reflexió comuna". Afegí que "cada bisbe respon d'una manera. En una diòcesi d'aquestes dimensions he d'intervenir i comunicar-me". El que fins ara ha estat bisbe de Tortosa explicà que "de vegades ens demanen coses a l'Església on no tenim camp de decisió".

La d'ahir va ser la primera compareixença pública de Salinas a Mallorca per tenir un "primer contacte" amb els mitjans de comunicació. El valencià indicà que, quan la gent li demanava si estava content de canviar de diòcesi, responia que "sí, molt", i va precisar que "és una alegria prou reflexionada". Sobre la seva nova casa, Mallorca, el qui havia estat bisbe d'Eivissa de 1992 a 1997 afirmà que "no vinc a una illa, sinó a un poble que estime". Pel que fa a la seva nova missió, apuntà que "m'hi enfrontaré en nom de Crist", ja que "per mi és tot un repte viure la fe en aquest context tan difícil".
Diari de Balears - Cristina Polls

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/p...

Més sobre En defensa de la llengua (337)