Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Esquerra porta el cas del conductor d'Almenara al congrés espanyol

Vilaweb 25-Gen-2013

Divendres 25.01.2013 06:00

Esquerra porta el cas del conductor d'Almenara al congrés espanyol

Registra una colla de preguntes al govern espanyol i demana per carta una reunió amb el ministre d'Interior

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El cas de Carles Mateu Blay ha arribat al congrés espanyol. Carles Mateu és el conductor d'Almenara (Plana Baixa) retingut i denunciat per la guàrdia civil en un control rutinari per haver-se negat a parlar en espanyol. Ara Joan Tardà, diputat d'Esquerra al congrés, ha emprès dues accions parlamentàries que interpel·len directament el govern espanyol sobre aquest cas. En primer lloc, ha demanat una reunió amb al ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. Tardà vol saber quines accions emprendrà per evitar nous casos com el de Carles Mateu. I, en segon lloc, ha registrat un seguit de preguntes a la mesa de la cambra, adreçades al govern espanyol, de les quals sol·licita resposta escrita.

En la carta, Tardà recorda que hi ha hagut molts casos de vulneració de drets lingüístics de ciutadans per part dels cossos de seguretat de l'estat, i esmenta directament el cas de Mateu Blay i el tracte vexatori que va rebre de la guàrdia civil. I afegeix: 'Incomprensiblement, arran de l'ús del català, l'esmentat ciutadà va ser denunciat de no portar el cinturó de seguretat, de no fer servir l'armilla reflectant i de negar-se a sotmetre's al control d'alcoholèmia. I, a més, el van acusar d'un delicte de desobediència a l'autoritat.'

Tardà recorda que, no fa pas gaire, Mateu Blay ha estat absolt d'aquesta acusació i, a més, que el dret dels ciutadans d'expressar-se en la llengua pròpia és recollit en l'article 3.2 de la constitució espanyola i en l'article 6 de l'estatut d'autonomia del País Valencià. I per reblar el clau, abans de demanar de reunir-s'hi, diu: 'Entendrà, senyor ministre, la indignació que genera que, avui dia, les persones i la societat hagin de viure i presenciar situacions d'aquesta mena.'

Les preguntes al govern espanyol

Les preguntes registrades a la mesa del congrés, de les quals demana resposta escrita (document íntegre, pdf), són les següents:

'El govern té coneixement dels fets esdevinguts al terme municipal d'Almassora (Castelló) en què un ciutadà va ser requerit per un guàrdia civil d'adreçar-s'hi en llengua espanyola i no en valencià, com afirma que va procedir l'esmentat ciutadà?

El govern considera necessari d'obrir un expedient informatiu per a aclarir aquests fets?

El govern considera acceptable que el guàrdia civil destinat, atenent al fet que presta els seus serveis com a funcionari en una comunitat autònoma amb llengua pròpia i oficial diferent de l'espanyola, s'adrecés al ciutadà fent-li notar que no entenia la llengua valenciana pel fet de ser de Ciudad Real, tal com consta en la sentència judicial 22/2013 del jutjat penal número 4 de Castelló?

Hi ha la possibilitat que alguns membres de la guàrdia civil destinats a la comunitat autònoma valenciana no siguin competents lingüísticament en la llengua oficial, fins al punt que no els sigui possible d'establir un diàleg intel·ligible amb els ciutadans?

Quines mesures ha pres el ministeri per garantir la competència lingüística dels membres de la guàrdia civil destinats a la comunitat autònoma valenciana?'

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Preguntes al congrés dels diputats.

<1/2>
PDF

Preguntes d'Esquerra registrades a la mesa del congrés espanyol

Més informació

'M'han retirat el carnet de conduir per parlar en valencià'


Un tercer guàrdia civil desarma el cas del conductor retingut perquè parlava en català


El conductor que es va negar a parlar en espanyol guanya el judici
Els fets

Tot va passar el 21 de desembre en un control rutinari a la sortida d'Almassora (Plana Alta), poc després de les 17.00. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en Carles en una rotonda de la CV-18, a la sortida d'Almassora, per a un control d'alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l'escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va suscitar preguntes dels agents sobre la documentació. Aleshores ja va intuir que alguna cosa no acabava d’anar a l’hora, però no es podia pas pensar què acabaria passant. 'Vaig veure de seguida que s'havien molestat perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m'imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m'han retirat el carnet de conduir per haver parlat en valencià; és escandalós i intolerable.'

Des d'aquell moment, la conversa va esdevenir un atac i una humiliació. En Carles no pogué arribar a casa fins al cap de més de tres hores 'amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir'. Mentre va estar retingut, va haver d'aguantar insults de tota mena i fins i tot més d'una empenta. Van obligar-lo a esperar-se dins el cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d'atestats. Quan finalment va arribar, els dos primers guàrdies civils se’n van anar i van deixar-li tota la documentació i les denúncies corresponents. Aquest tercer agent és qui va desmuntar dies més tard davant el jutge les acusacions dels seus companys.

Guanya el judici contra la guàrdia civil

El dia 17 de gener Mateu Blay va guanyar el judici i va ser absolt dels càrrecs de desobediència a l'autoritat. Amb tot, ha de pagar un multa administrativa de 9 euros al dia durant 25 dies perquè el jutge no va considerar provat que els agents haguessin perdut el principi de veracitat en les tres denúncies de trànsit contra Mateu Blay.

En un altre procés judicial, Mateu Blay va denunciar els agents de la guàrdia civil que l'havien vexat. Poc abans de declarar als jutjats de Castelló per a formalitzar la denúncia, Mateu Blay va dir en declaracions a VilaWeb: 'No sé si guanyarem, però ha quedat clar que es van inventar les acusacions. Per tant, per què no puc guanyar? A més, seria una gran satisfacció guanyar aquest segon assalt contra tot el cos de la guàrdia civil per acabar de demostrar del tot que no tenen raó i que no poden fer això que fan.' Guanyant aquest segon procés, en Carles quedaria absolt de tots els càrrecs i multes i els agents podrien ser sancionats.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4077261/2...

Més sobre Política Lingüística Estat espanyol (1236)