c/ d’en Serra, 13, edifici Can Fondo, 07400 Alcúdia
Tel.: 00 34 971 897 116

«Quan desapareix una llengua, mor la manera de pensar i el saber d'un poble»
Diari de Balears - LL.LORENZO. Palma 10-Mar-2005
El lingüista de la Universitat de Barcelona Jesús Tuson parlà a Palma dels tòpics i els idiomes
LL.LORENZO. Palma.
El valencià Jesús Tuson, professor de Lingüística de la Universitat de Barcelona (UB), va advertir ahir a Palma que «quan desapareix una llengua, moren la manera de pensar i els coneixements d'un poble». Tot i això, Tuson, a l'igual que la Unesco, no inclou el català entre les llengües en perill d'extinció a pesar que sí creu que «els poders públics han d'intervenir» perquè tengui més presència en àmbits com el món judicial o el cinema.
El professor va assegurar que hi ha llengües que amaguen un vocabulari i uns coneixements que han despertat l'interès de les multinacionals que fan feina amb plantes medicinals. Tuson va venir a Mallorca per explicar la importància del llenguatge entre els joves i per parlar del paper que juguen els tòpics en les comunitats lingüístiques. Precisament, Tuson està convençut que els tòpics responen «a la imatge generalitzada i ridiculitzada que té un poble dels seus veïns i d'alguna manera serveix per a l'autoafirmació del poble».
En aquest sentit, el lingüista creu que l'existència d'aquestes imatges generalitzades «dificulten clarament la convivència perquè són com barreres amb les quals els que les empren ja et fitxen. Dels immigrants, molta gent diu que 'són un perill públic' o 'vés a saber què vénen a fer aquí', quan realment vénen a fer el mateix que altres quan han anat a un altre país, treballar». En opinió de Tuson, el coneixement mutu ha d'afavorir la desaparició dels tòpics.
Mentrestant, l'expert en llengües troba que alguns tòpics es van actualitzant. «Han anat desapareixent alguns tòpics del món rural com 'Això és bufar i fer ampolla', que han estat substituïts per altres de tecnològics. N'hi ha un que diu sobre una persona que 'li falta un bull' i que he sentit que ara hi ha qui l'actualitzat i diu 'li falta una volta de microones'». Pel que fa als tòpics sobre els pobles veïns, Tuson creu que «són més atemporals».
Un altre factor que el lingüista troba que podria modificar el llenguatge és el fenomen migratori. Tuson creu que podria modificar fins i tot l'argot popular, com ja ho varen fer un temps «les paraules d'origen romaní o caló». Tot i això, el professor de la UB creu que aquestes influències «enriqueixen la llengua». En aquest sentit, Tuson defensa l'evolució natural dels idiomes.
Diari de Balears - LL.LORENZO. Palma
Origen
http://www.diaridebalears.com/segona.sht...
Més sobre Llengua/país (286)
- L’article salat és tan català com els que l’usam (Joan Lladonet) (testimoni, 25/08/2014)
- No saps que això no ho diuen? (IV) (Jordi Caldentey) (testimoni, 04/08/2014)
- No saps que això no ho diuen? (III) (Jordi Caldentey ) (testimoni, 23/07/2014)