Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La UA reivindica el valencià com a llengua vertebradora de l'escola al País Valencià

Diari El Punt Avui. Daniel Betoret. Alacant 11-Mar-2013

La UA reivindica el valencià com a llengua vertebradora de l'escola al País Valencià
Llegir i escriure són les temàtiques per les Jornades per l'Educació Plurilingüe
L'entitat fa autocrítica per oferir tan sols un 7,5% de l'ensenyament en valencià
11/03/13 20:00 - alacant - Daniel Betoret
[Inauguració de les Jornades d'Educació Plurilingüe. Foto: D.BETORET.]
Inauguració de les Jornades d'Educació Plurilingüe. Foto: D.BETORET.
1

El debat sobre el model educatiu al País Valencià és un continu estira-i-arronsa entre l'administració del Partit Popular i la comunitat educativa. Any rere any apareixen del no-res propostes des de la Conselleria d'Educació, com ara la d'ensenyar xinés de l'exconseller Font de Mora, que amb l'excusa de la incorporació de noves llengües miren de modificar l'actual sistema educatiu on la immersió lingüística ha demostrat una gran eficàcia, tal com afirmen les universitats valencianes que aposten per aquest model. El decret, que la conselleria anomena de plurilingüisme és el darrer capítol d'aquest serial amb què apareixerà un nou model on totes les llengües estaran en “igualtat de condicions”.

La Setmana de l'Educació Plurilingüe que cada any, des de fa cinc, organitza la Unitat per a l'Educació Multilingüe de la Universitat d'Alacant (UEM-UA), juntament amb l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Escola Valenciana té com a objectiu reflexionar sobre l'educació plurilingüe on el valencià, tal com explica el director de les jornades i també de la UEM, Vicent Brotons, “és la llengua pròpia d'aquest país i al voltant de la qual s'ha de vertebrar tot el model didàctic i escolar al mateix temps que s'hi incorporen noves llengües”.

En aquesta edició, la lectura i l'escriptura són l'eix central en què es fonamenta aquesta iniciativa. Segons Brotons “l'aprenentatge plurilingüe no es basa a aprendre a llegir i escriure en una llengua i després en una altra, sinó a aprendre d'habilitats lectores i escriptores i després aplicar-les a totes les llengües, per a més tard convertir això també en una altra eina més per a ser competent en llengües i millorar la capacitat dels alumnes a l'hora d'aprendre llengües”.

L'èxit de la convocatòria, en què participen docents i futurs professors, ha fet possible completar les 150 places oferides, i hi han quedat fora cent persones interessades més.

Decret de Plurilingüisme

Durant la jornada, Brotons s'ha mostrat molt crític amb el decret de plurilingüisme. “Hi ha molts professionals que fa anys que treballem sobre el plurilingüisme i fa la sensació que l'administració del PP no escolta i és una cosa que lamentem molt, ja que entenem que una bona col·laboració entre l'administració i la universitat donaria uns fruits molt valuosos”, ha subratllat.

Brotons confia que els mestres aposten pel plurilingüisme que des de fa anys s'aplica al sistema educatiu valencià, com són els programes d'immersió o els programes enriquits que incorporen l'anglés. I és que segons el responsables de les jornades, el decret conté greus errades, des del punt de vista del plurilingüisme, com són reconéixer la immersió per la porta xicoteta. “És el programa més potent i de res serveix crear un programa plurilingüe en castellà, que per la seua definició ja és fals, ja que garantirà el castellà, molt poc l'anglés i pràcticament no garantirà gens ni mica el valencià”.

Millorar l'oferta

Les jornades han sigut inaugurades pel vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, Carles Cortés, que ha elogiat la iniciativa de la UEM i ha fet autocrítica sobre l'oferta d'ensenyament en valencià a la UA. “Ens fa vergonya oferir tan sols un 7,5 per cent d'ensenyament en valencià quan altres universitats, com la de València, per exemple, n'ofereix prop d'un 30 per cent”, ha lamentat. Cortés ha explicat que l'objectiu de l'actual equip rectoral és duplicar aquesta oferta, així com la d'oferir ensenyament en anglés en els propers anys.

Homenatge a Al Tall

El pròxim dijous està previst retre homenatge a Al Tall pel seu àlbum Som de la Pelitrumpeli, un disc de música que ha servit per a ensenyar valencià als més menuts a través de la cançó i al qual està previst que assistisquen els membres del grup Enric Banyuls, Manolo Miralles i Vicent Torrent.
Darrera actualització ( Dilluns, 11 de març del 2013 20:51 )
Diari El Punt Avui. Daniel Betoret. Alacant

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Llengua i ensenyament (312)