Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Periodistes en atur fomentaran la lectura de la premsa entre els escolars

La Veu del País Valencià 21-Mai-2013

Dimarts, 21 de maig a les 00:00h Cultura

València > Túria > País Valencià
Periodistes en atur fomentaran la lectura de la premsa entre els escolars
L'Obra Social 'la Caixa' i la Unió de Periodistes Valencians subscriuen un acord per impulsar el projecte en diversos centres del País Valencià
Comentaris Cap comentari
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

Periodistes valencians, associats a la Unió de Periodistes Valencians, en situació d'atur impartiran classes en Instituts d'Educació Secundària del País Valencià amb l'objectiu de fomentar entre els alumnes l'esperit crític, l'interès i la reflexió sobre l'actualitat a través de la lectura de la premsa. El projecte, que s'iniciarà en el curs 2013-14, es dirigeix als alumnes de 3r i 4t d'ESO. La iniciativa també es desenvolupa a Madrid, Catalunya i Andalusia.

Sergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes Valencians i Bibiano Martínez, director territorial 'La Caixa'
URL curta

Etiquetes
Educació, Premsa
RedactaVeu / València

El president de la Unió de Periodistes Valencians, Sergi Pitarch, i el director territorial de 'la Caixa' a Llevant i Múrcia, Bibiano Martínez, han signat a València un acord per posar en marxa el programa 'La premsa a les escoles', dirigit al foment de la lectura de premsa en Instituts d'Educació Secundària del País Valencià.

La iniciativa parteix del consens de les dos institucions sobre la importància que el coneixement de l'actualitat té en la formació integral dels futurs universitaris. A través d'aquest projecte, al qual l'Obra Social 'la Caixa' destina 12.000 euros, la Unió de Periodistes Valencians es dirigeix als alumnes de 3r i 4t d'ESO en IES del País Valencià.

Un periodista professional designat per la Unió de Periodistes Valencians actuarà com a dinamitzador dels grups amb tres objectius: fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència sobre la necessitat d'estar informats. Al País Valencià, l'estimació inicial és que durant la primera edició de la iniciativa el projecte puga arribar a 10 IES de tot el territori.

Per a Bibiano Martínez, director territorial de 'la Caixa' a Llevant i Múrcia, la col·laboració ratifica una vegada més "el compromís de la nostra entitat amb la promoció del coneixement entre els nostres escolars des dels valors de la reflexió, el diàleg i la confrontació tolerant dels criteris que representen els mitjans de comunicació, claus en la salut democràtica de la nostra societat".

Sergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes Valencians, corrobora el compromís adquirit amb Obra social 'La Caixa', ja que la signatura d'aquest conveni, a més de generar ocupació entre els periodistes associats, servirà perquè l'alumnat siga conscient de la importància que tenen uns mitjans de comunicació objectius i plurals en la seua formació. "Els mitjans de comunicació són eines bàsiques, fonamentals en la nostra societat, que influeixen en els nostres hàbits de consum, polítiques, creences, gustos i comportaments".

Anàlisi de l'actualitat

Les sessions s'organitzen al voltant de temes d'actualitat, que es consensuen amb els responsables del centre. Els temes seleccionats han de ser d'utilitat per a l'alumnat i, preferentment, assumptes amb els quals se senten identificats: la precarietat laboral, la crisi econòmica, el canvi climàtic, les drogues i les seues conseqüències ...

En cadascun dels centres es duen a terme dos sessions de treball. En la primera, el periodista fa una introducció sobre què és el periodisme i els diferents gèneres (notícia, entrevista, articles, reportatges) que trobaran en un diari. En aquesta primera sessió, facilita als alumnes diferents notícies publicades als diferents mitjans de comunicació amb l'objectiu que els joves coneguen l'enfocament que se li dóna a la informació depenent del mitjà en què es publique.

La segona sessió reprodueix el format d'una roda de premsa per fomentar la participació dels alumnes, que pregunten al periodista al voltant d'un assumpte de l'actualitat que prèviament ha exposat a l'aula. D'aquesta manera, a partir de la seua experiència personal, el periodista tracta de transmetre als joves la necessitat d'estar informats. Amb posterioritat, els escolars realitzen un treball sobre l'esdevingut durant la trobada.

La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/2512/peri...

Més sobre Llengua i ensenyament (312)