Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Twitter riu en català

Vilaweb - Allosa Ajanovic i P.J. Armengou 11-Jun-2013

Dimarts 11.06.2013 09:39

Autor/s: Allosa Ajanovic i P.J. Armengou
Twitter riu en català

L’humor en català triomfa a la xarxa social de les piulades, on cada vegada és més fàcil trobar perfils que ens facin esclatar de riure en la nostra llengua

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Les noves tecnologies han suposat el boom de l’humor en català, que s’ha reinventat sobretot a través de Twitter. Aquesta xarxa social està plena de comptes que intenten – amb més o menys fortuna - treure, amb només 140 caràcters, un somriure als internautes catalanoparlants. Acudits, sàtira o humor absurd; a internet, tot s’hi val.

Aquest humor 2.0. està estretament relacionat amb la manera de fer del nostre país. Catalunya s’ha caracteritzat des de sempre per la seva tradició satírica i comediant. L’humor políticament incorrecte, sovint usat per ridiculitzar precisament a la classe política, ha tingut molta tirada a casa nostra ja des dels temps de la República. A més, humoristes com Buenafuente o El Tricicle, amb molta rellevància mediàtica, o productores com El Terrat, han fet forat en les audiències del ‘prime time’.

Amb nom i congnoms

En Jair Domínguez compleix tots els estereotips del tuitaire ‘tipus’ en la nostra llengua: és jove, catalanista, irreverent i no té pèls a la llengua. Hem parlat amb ell sobre el fenòmen humorístic català a les xarxes socials.

Tuitaires anònims

La gran majoria de comptes d’humor, però, són perfils de broma administrats per tuitaires anònims. En la majoria de casos no tenim ni idea de qui els regenta; la seva gràcia està en el tipus de personatge que creen, que sovint respon a un perfil comú entre els joves, però caricaturitzat. És el cas, per exemple, de @modernetdemerda, un ‘hipster’ – la tribu urbana que, amb una moda i estil de vida alternatius busca fugir dels corrents culturals predominants - anònim obsessionat amb els filtres d’instagram i les camises cordades fins dalt de tot. D’altres, com @encampanya o @324gag, fan anàlisi política instal·lats a la sàtira, i reparteixen a tort i a dret del panorama polític. A aquesta branca destaca @Mas_Enfurecido, perfil hereu de l'estil irreverent i cridaner del popular compte @masaenfurecida, adaptat això sí a la figura parodiada del Peresident Mas. Alguns, fins i tot, s’han creat un personatge fictici que únicament es dedica a parlar, aleatòriament, de tot el que li ve al cap. Sempre, això sí, des d’un humor absurd amb molts fanàtics a Twitter. Així és com funcionen comptes com el de @srmanel o @ValeroSanmarti. Aquest últim, gràcies als seguidors del seu blog i dels seus hilarants tuits, ha arribat a treure un llibre d’humor, editat per l’Editorial Males Herbes, que porta mes i mig al podi dels més venuts a La Central de Barcelona.

MÉS ENLLÀ DE TWITTER: BENEGRE.CAT

Cas especial és el de Benegre.cat. Aquest web, que vol ser hereu espiritual del setmanari satíric i polític “Be Negre”, editat durant la Segona República, va veure la llum a través de Twitter però s’ha acabat desenvolupant també com a web d’actualitat en clau satírica i còmica. Un nínxol que en castellà ocupa Elmundotoday.com, però que estava buit a casa nostra. El seu director, Àlex Solà, assegura que “twittejar pot ser força senzill, però fer contingut web no”. Cal una periodicitat i molta feina. De fet, rere aquest espai s’hi troba un equip de prop de deu persones, provinents de diferents àmbits del món dels mitjans que elaboren les peces de notícies, reportatges, entrevistes i editorials que ofereix el web. A més, és clar, del compte de Twitter.


A Benegre.cat s’autodenominen “fills il·legítims de la República Catalana del President Macià”, deixant clar des de bon el seu estil: ironia, absurd i política. “La nostra vida mediàtica està contaminada per la política i la economia”, diu Solà, i a BeNegre.cat es dediquen precisament a contrarestar això: a descontaminar-la posar-hi bon humor. Àlex Solà confirma el gust dels catalans per l’humor polític, i afegeix la importància que donem a la llengua: “El dia que fem faltes d’ortografia rebem moltes crítiques. Sempre procurem ser molt curosos amb el català i fem de la correcció lingüística una marca de la casa.” Llengua, política i humor, un plat que combina bé a Twitter, però també a la web.
Vilaweb - Allosa Ajanovic i P.J. Armengou

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4123885/2...

Més sobre Revistes (395)